Get Adobe Flash player

Kanyarlevágás miatt büntetés - Kris Meeke ausztrál esete

 

Kanyarlevágás miatt büntetést kapott Meeke

Kris Meeke egy hellyel visszacsúszott az Ausztrál Rally szombati napjának estéjén, miután a versenybírák 1 perc 1 másodperces büntetéssel sújtották kanyarlevágás miatt.

A Citroen Racing brit pilótája nagy csatában volt a volkswagenes Andreas Mikkelsennel, amikor az eset a tízedik szakasz célja előtt megtörtént. Televíziós kamerák is rögzítették, ahogyan Meeke DS3 WRC-je egy balos kanyar előtt elhagyja az utat, átmegy a füvön, majd visszatér a pályára.

A versenybírók beidézték a pilótát, Meeke a meghallgatáson elmondta, hogy szándékában állt levágni a kanyart, de azt túl gyorsan közelítette meg, ami oda vezetett, hogy nagyobb levágást csinált, mint amit tervezett. Hozzátette azt is, hogy észlelte, nincsenek emberek a kanyar belső részén és hogy nem nyert ezzel időt. Az eset miatt elnézést kért, és megemlítette, hogy tudatában van annak, tette nincs összhangban a szabályok szellemével.

A versenybíróság úgy döntött, olyan mértékű büntetést szab ki, hogy egy helyet veszítsen Meeke az összetett értékelésben. Ezért szabták ki az 1 perc 1 másodperces büntetést. A brit ezzel Mikko Hirvonen mögött 0,6 másodperc hátrányban az ötödik helyről vág neki az Ausztrál Rally befejező napjának.

A kanyarlevágással kapcsolatos szabályokat Andreas Mikkelsen júniusi, Lengyel Rally-n történt esete után szigorították meg. Eszerint a versenyzők a kijelölt pályát a kanyar belső szélétől nem hagyhatják el egy autószélességnyi távolságnál nagyobb mértékben.

 

Fotó: www.wrc.com

 

Andrew

 

2014. szeptember 13.