Get Adobe Flash player

Fejleszti a Hyundai az i20 WRC-t

A jövő hónapban megrendezésre kerülő Finn Rally-n a Hyundai Motorsport a várakozások szerint módosított kinézetű i20 WRC-vel fog megjelenni, mikor is bevetésre kerülnek a koreai cég legújabb homologizációi.

A rali világbajnokság új csapataként a Hyundai nyolc jokert használhat fel az első szezonjában, ezekkel javíthatja az i20 WRC-t. A csapat a motoron három, a karosszérián öt fejlesztést alkalmazhat.

Az alakulat igazgatója, Michel Nandan elmondta, hogy a fejlesztéseket bemutatták az FIA-nak, ezek július 1-vel kerültek homologizálásra. Ez azt is jelenti, hogy a világbajnokság következő, Finnországban megrendezésre kerülő fordulóján már ezekkel kell futnia az i20 WRC-nek.

„A mostani jokereink kapcsán leginkább a karosszérián és az autó megbízhatóságán dolgoztunk” – árulta el Nandan. „Nagy átalakítást végeztünk a kocsi elején, ami érintette a sárvédőket is. Módosításra és megerősítésre került elöl a hűtő érdekében minden.

A motor terén a motorblokk egy evolúcióját mutattuk be. Ez legfőképpen a tartósság miatt van, de nagyobb teljesítményt is remélünk a programozástól.”

A Hyundai a motor, a hűtőrendszer és az aerodinamika hatékonyságának javítása mellett a fejlesztések következő csomagján is dolgozik, melyet a reményeik szerint októberben vihetnek a Nemzetközi Automobil Szövetség elé, majd a következő szezon elején egy teljesen új WRC autót mutatnak be.

„Dolgozunk még az következő homologizációs állomáson” – mondta Nandan. „Tovább foglakozunk a motorral, de mielőtt alkalmaznánk azt, be kell fejeznünk a tesztjeinket.”

A Hyundai több szakaszsikert aratott, dobogós eredményük is van már, ugyanakkor a csapatnál tudják, hogy folyamatos fejlesztésekre van szükség a versenyképesség érdekében. „A teljes csapat elégedett azzal, amit az első évben csináltunk. Hihetetlen erőfeszítés volt ez, és boldogok vagyunk eddig. Ugyanakkor folytatnunk kell a fejlődést” – zárta gondolatait Nandan.  

 

Andrew

 

2014. július 4.