Get Adobe Flash player

Hírek: Porsche 997 RGT - Delecour egy Porschében

 

Delecour egy Porschében

Francois Delecour 1993-ban megnyerte a Francia Rallye-t, melyen kilenc évvel később vett részt utoljára. A viadalt akkor még Korzika szigetén rendezték, ami aztán átköltözött Elzász környékére. A francia idén állt rajthoz először itt, ráadásul egy különleges autóval, egy Porschével.

„Álom volt számomra, hogy a Tuthill-féle Porsche 997 GT3-at egy raliversenyen vezessem. Kisgyerekkorom óta szerettem volna egy napon Porschét vezetni egy raliversenyen.

Ez egy jó autó, úgy gondolom, nagyon versenyképes lett mostanra, mivel a szabályok megengedik a szekvenciális váltót, a fékek nagyszerűek, a felfüggesztés is jó, a probléma csak az, hogy szűkítőt kell használni. Vezettem egy Porschét a francia bajnokságban nagyjából nyolc évvel ezelőtt, az még a nemzeti GT előírások kezdetén volt, ami nem volt olyan jó, mivel utcaiak voltak a fékek és utcai volt a sebességváltó is. Az egy nagyon veszélyes kocsi volt, nagyon nehéz volt vezetni. Ez most egy raliautó, kétség kívül egy raliautó.”

Az R-GT szabályok szükségessé teszik a levegőszűkítő beszerelését az ilyenfajta autókba, amire a különböző típusok egy szintre történő hozása miatt van szükség. „Nem értem, miért van szükség a szívó oldali szűkítőre, mivel ezzel az autóval úgysem tudnád elkapni a WRC autókat, ez egy teljesen másfajta kocsi. Úgy gondolom, még ötszáz lóerővel sem nyerhetnél meg egy világbajnoki futamot a Porschével. Versenyképes lehetnél, talán közelebb lehetnél a World Rally Car-okhoz, de nem lehetnél ott az elején. Összehasonlítva a régi klasszikus 911-esekkel, azoktól nem különbözik teljes mértékben. A súly még mindig hátul van, az egyensúly nagyon furcsa, és mivel hátsókerékhajtásos, teljesen más, mint a többi raliautó. Nagyon nagy a különbség az eleje és a hátulja között, mikor megérkezel egy kanyarba, várni kell egy kicsit, mivel megvan a hajlama, hogy kitörjön a hátulja, csak utána kezdhetsz kigyorsítani.”

A pályafutása során négy világbajnoki futamot nyerő 52 éves pilóta a Francia Rallye szombati napjának feléig az első húszban autózott, amikor hibázott és kilyukadt a 997 hűtője. Másnap visszaállt, és célba vitte a Porschét. Delecour azt tervezi, hogy részt vesz jövőre az először kiírásra kerülő, öt futamot magában foglaló R-GT kupában is.

 

Andrew

 

2014. október 15.