Get Adobe Flash player

Hírek: Pirelli - Úton 2021 felé a Pirelli

 

Úton 2021 felé a Pirelli

A Pirelli Motorsport igazgatója, Mario Isola kinyilvánította cége következő szezonra vonatkozó terveit, amikor az visszatér a rali világbajnokságra.

Az olasz gumigyártó 2019 decemberében nyert tendert, eszerint 2021 és 2024 között ők fogják biztosítani az abroncsokat a rali világbajnokságon többek között a gyári World Rally Car-okhoz. A Pirelli az előző kizárólagos beszállítói szerződésük 2010-es lejárta óta nem adott gyári autókhoz gumit. „El lehet képzelni, nagyon izgatott vagyok” – kezdte Isola. „Tíz éve – nos, nem mondhatjuk, hogy távoztunk, mivel sosem hagytuk el a ralisportot, de azóta – nem láttuk el a csúcskategóriát.

Boldogok vagyunk, hogy visszatérünk. Akkor térünk vissza, amikor a rali világbajnokság nagyon jó egészségnek örvend, és jó munkát végeznénk. Legutóbb, amikor kizárólagos beszállítók voltunk, megbízható termékkel rendelkeztünk, nagyon alacsony számú defektünk volt, és ezt akarjuk ezúttal is.”

A jelenlegi generációs World Rally Car-ok futottak már Pirelli gumival, Takamoto Katsuta az olaszok termékeit használta tavaly a finn bajnokság néhány futamán, Isola azonban elismerte, hosszú fejlesztési folyamat eredményeként készítik majd el a 2021-ben bevetésre kerülő abroncsokat. „A csúcskategóriás tapasztalatunk korlátozott” – magyarázta. „Azóta, hogy utoljára voltunk itt, az autók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, és főként murván nagy igénybevételnek vannak kitéve ezek a gumik. Beszélni fogunk az FIA-val, és dolgozni fogunk velük a tesztfolyamaton.

Most belsőleg értékeljük a gumikat, de úgy gondolom, annak a guminak fogjuk egy evolúcióját elkészíteni, amivel rendelkezünk. Igaz, hogy a tíz évvel ezelőtti termék régi már, de jó, és abból indulunk ki, hogy egy megfelelő gumit készítsünk. Ezt azonban egy kérdőjellel mondom addig, amíg értékeljük az új autók által támasztott követelményeket.”

A Pirelli a Forma-1 gumibeszállítója is, így a két projekt párhuzamosan fog futni, a rali világbajnoki szerepléshez azonban egy külön csapatot állítanak fel. „Nem hisszük, hogy ugyanazokat az embereket fogjuk használni, akiket a Forma-1-ben is” – mondta el Isola. „Ez túlságosan dolgos lenne. Most kezdjük az igazi munkát. Közvetlenül karácsony előtt kaptuk az információt, hogy mi lettünk a kiválasztottak. Természetesen végeztünk némi elemzést karácsony előtt, de most indulunk neki igazából. Volt már egy megbeszélésünk a fejlesztést végző tervezőinkkel, és hamarosan tesztelni fogunk.”


Andrew

 

2020. február 3.