Get Adobe Flash player

Ausztrál Rally 2014 - 1. nap

Az Ausztrál Rally 1. napja

 

A 2014-es rali világbajnokság utolsó tengerentúli fordulójának első napján nyolc gyorsasági szakasznak vágtak neki a nevezők. Három klasszikus gyorsaságit teljesítettek két körben, majd a nap végi szuperspeciálon szintén kétszer autóztak végig. Ez összesen 96 versenykilométert jelentett.

Délelőtt előbb saras, majd száraz körülmények várták a mezőnyt, így reggel különféle gumitaktikával mentek ki az autók a szervizparkból. Az első szakasz egy részét ráadásul az előző napi shakedown-on is használták – igaz fordított irányban –, így a söprögetés nem kapott akkora szerepet. Ennek köszönhetően Sebastien Ogier iratkozott fel elsőként a szakaszgyőztesek listájára, de a francia később visszacsúszott, mivel a következő két gyorsasági szárazabb és porosabb volt.

Kris Meeke hasznot húzott a nyolcadik rajtpozíciójából, és két részsikert elkönyvelve átvette a vezetést. A nap közbeni szervizbe Andreas Mikkelsen érkezett másodikként, Mikko Hirvonen harmadikként, Ogier utánuk következett.

A francia délután, a letisztított pályákon rá tudott kapcsolni, megnyert egy hagyományos szakaszt, majd a leggyorsabban teljesítette mindkét szuperspeciált is, amivel át tudta venni a vezetést. Nem alakult azonban zökkenőmentesen a dolog, már a kör elején észrevette, hogy folyik a víz a hűtőből, amit folyamatosan utántöltve, kétségek között jutott el csupán az esti szervizparkig.

Jari-Matti Latvala fékproblémákkal kezdte a napot, a finn lágynak érezte a fékpedált, ezért le kellett légtelenítenie a Volkswagenje fékrendszerét. Délelőtt még az ötödik helyen állt, délután viszont nyert két gyorsaságit, és négytized másodperces hátrányban a második helyen zárta a napot. A Volkswagenek estére elfoglalták a képzeletbeli dobogót, Mikkelsen várhatja a harmadik helyről a folytatást.

Meeke visszacsúszott a negyedik, Hirvonen az ötödik pozícióba, de az első ötöt nem egész nyolc másodperc választja el egymástól.

A legjobb Hyundai a hatodik helyen áll Hayden Paddonnal, akit Mads Ostberg követ, a norvégnak volt egy túlcsúszása még reggel, ezt követően pedig differenciálmű problémák hátráltatták. Robert Kubica a nyolcadik, Elfyn Evans a kilencedik helyen zárta a napot. Kalandos napon van túl Thierry Neuville. A belga Hyundai-a az első gyorsaságin egy bukkanó után az orrán landolt, a pilóta ezt követően folyamatosan a vízhőmérsékletet nézte, emiatt egy kereszteződésben rontott is egyet. Délután ennél rosszabbul járt, egy kővel történt találkozás következtében eltört az autó futóművében egy alkatrész, amivel sokat vesztett Neuville.

A WRC 2-es mezőnyt Fordok uralják, Yazeed Al Rajhi vezet Nasser Al-Attiyah és Jari Ketomaa előtt. A WRC 3-as értékelésbe nem nevezett senki.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 58m 5.8s
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +0.4s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +3.5s
4. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +4.1s
5. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +7.9s
6. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +46.4s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +50.3s
8. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +57.6s
9. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 30.5s
10. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 8.4s

 

Andrew 

 

2014. szeptember 12.