Get Adobe Flash player

Ausztrál Rally 2014 - 2. nap

Az Ausztrál Rally 2. napja

 

Az Ausztrál Rally második napján egy negyvenkilenc és egy kilenc kilométeres szakaszt kellett a versenyzőknek abszolválni kétszer-kétszer, majd este a szuperspeciált teljesítették ugyancsak kétszer.

Az éjszakai eső ellenére az utak szárazabbnak bizonyultak, mint azt a csapatok várták. Az élmezőny a lágy gumikkal vágott neki a távnak, de Kris Meeke elismerte, talán érdemes lett volna megkockáztatni a kemény változatot. „Lehet, hogy elszalasztottunk a kemény gumikkal egy esélyt.”

A britet az első szakaszon megelőzte Andreas Mikkelsen, de a következőn újból helyet cseréltek a harmadik helyért folyó küzdelemben, miközben kissé leszakadtak az élen állóktól. Jari-Matti Latvala nyerte mindkét délelőtti különpróbát, így ő is helyet cserélt csapattársával, Sebastien Ogier-vel, aki elkövetett egy hibát is.

A nap közbeni szerviz legnagyobb kérdése szintén a gumiválasztás volt. Az előrejelzések újabb esőt ígértek, emiatt mindenki a lágy abroncs irányába próbált elmenni. A WRC-s párosok nagy része a puhább gumikkal vágott neki a délutáni körnek, Ogier és Latvala viszont vegyesen tetetett fel Volkswagenjére lágyakat és keményeket. Előbbi három kemény és egy lágy, utóbbi két kemény és két lágy abronccsal rajtolt el a hosszú gyorsaságin. Itt azonban napfényes időjárás fogadta a mezőnyt, esőnek nyoma sem volt. Ogier a negyvenkilenc kilométeren tizenhárom másodpercet adott riválisának, és visszavette a vezetést. A szakasz céljában elmondta, nem volt tökéletes a gumiválasztása, de jobb volt, mint csapattársáé, akinél a hátulra felszerelt lágy gumik elmelegedtek. A puha abroncson futó versenyzők egyaránt elismerték, rossz döntést hoztak. Robert Kubica azt nyilatkozta, az előrejelzések alapján esőt vártak, ugyanakkor mielőtt felszerelték autójára a kerekeket, egy helyi embernek azt mondta neki, nem fog esni…

Ugyancsak felcserélődtek a helyek a dobogó alsó fokáért folytatott csatában a délutáni gyorsaságikon, Meeke visszaelőzte Mikkelsent. A norvég azonban a szuperspeciálokon revansot vett, és ő várhatja az utolsó napot a harmadik helyről. Az előző nap végén még a szorosan az első négy mögött álló Mikko Hirvonen nem tudta tartani riválisai tempóját, több mint egy percet zsebelt a nap során, de az ötödik helyét biztos kézzel tartja. A nap folyamán Mads Ostberg megelőzte Hayden Paddont és feljött a hatodik helyre, míg Thierry Neuville a nyolcadik pozícióba ugrott fel annak ellenére, hogy Hyundai-a elejével eltalált egy oszlopot. A kilencedik helyről Elfyn Evans várhatja a folytatást. A fordos pilóta autójának hűtőjébe beleállt egy faág, de volt a kocsiban ragasztó, aminek köszönhetően folytatni tudta a versenyt. A napot Kubica zárta a tízedik helyen, akinek előbb némi váltóproblémája volt az egyik összekötő szakaszon, majd a tesztelés alatt álló sárgazászlós jelzőrendszer egy jele zavarta meg, ami miatt hibázott és kissé össze is törte Fiesta WRC-jét.

A versenybírák este vizsgálódni kezdtek, mert Meeke a nap második szakaszának végén a televíziós kamerák előtt levágott egy kanyart. A britet bűnösnek találták, az eset miatt 61 másodperces büntetést kapott, amivel visszacsúszott Hirvonen mögé.

A WRC 2-es mezőnyben Nasser Al-Attiyah átvette a vezetést Yazeed Al Rajhitól. Az utolsó napon nagy csatára lehet számítani közöttük, hiszen csupán 1,8 másodpercre vannak egymástól. A harmadik helyen Jari Ketomaa áll csaknem három perc lemaradással, amit a szuperspeciálon bemutatott borulásának köszönhet.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 3m 55.3s
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +11.8s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +25.3s
4. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 27.2s
5. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 27.8s
6. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 8.2s
7. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +2m 15.5s
8. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +3m 52.4s
9. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 59.0s
10. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +4m 59.2s

 

Andrew 

 

2014. szeptember 13.