Get Adobe Flash player

Ausztrál Rally 2014 - 3. nap

Az Ausztrál Rally 3. napja

 

A rali világbajnokság ausztrál fordulójának utolsó napján egy hosszabb, harminc kilométeres és két rövidebb szakasz várt a mezőny talpon maradt tagjaira. A versenyzőknek összesen száz versenykilométert kellett teljesíteniük.

Jari-Matti Latvala erősen kezdte a napot, megnyerte az első szakaszt, két másodpercet hozott 11,8 másodperces hátrányából, de a következő gyorsaságin a versenyt vezető Sebastien Ogier visszavágott. Az első kör utolsó szakaszán odalépett a finn, 8,7 másodpercre csökkentette a különbséget, ugyanakkor nem volt boldog a beíróban, elmondása szerint túl keményen nyomta, ami miatt több hibát is elkövetett.

A második kört Ogier kezdte szakaszgyőzelemmel, a két utolsó különpróbán pedig szorosan Latvala nyomában ért célba. Csapattársa így nem tudta befogni, 6,8 másodperc előnnyel a francia nyerte a viadalt. A verseny céljába Andreas Mikkelsen érkezett harmadikként, elkönyvelve ezzel a Volkswagen első teljes dobogóját. A Volkswagen az eredményeknek köszönhetően megvédte a gyártói világbajnoki címét is.

„Úgy gondolom, nem volt jobb útja a Volkswagen Motorsport visszatérésének” – utalt a célban Ogier a a csapat németországi betlijére. „A gyártói cím nagyon fontos. Mindannyian a Volkswagenért vagyunk itt. Valami különlegeset vittünk véghez a hétvégén az 1-2-3-mal. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt nyújtottuk a teljes csapat számára. A magam szempontjából pedig ez egy nagyon jó lépés a bajnoki cím felé!”

Az előző napi büntetése következtében az ötödik helyre visszacsúszó Kris Meeke már reggel visszaelőzte Mikko Hirvonent, és a negyedik helyet meg is tartotta a célig. Hirvonen próbálta keményen nyomni, de nem bírt a brittel, végül ötödikként állhatott fel a céldobogóra.

Az előző napot még a hatodik pozícióban záró Mads Ostberg Citroenjének az utolsó előtti szakaszon kiszakadt a futóműve. A norvég elvánszorgott a szakasz céljába, végzett némi javítást, teljesítette az utolsó gyorsaságit is, de az összetett értékelésben visszacsúszott a tizenötödik helyre.

Hayden Paddon legjobb hyundai-osként a hatodik pozícióban zárta a futamot, mögötte csapattársa, Thierry Neuville végzett. A pontszerző helyekre Elfyn Evans, Robert Kubica és Chris Atkinson jött még be.

A Power Stage-et Latvala nyerte Ogier és Meeke előtt. A csapat már a Deutschland Rallye után elkönyvelhette, hogy az egyéni világbajnoki címet valamelyik pilótája szerzi meg, az ausztrál eredmények alapján pedig az is eldőlt, ezért már csak Ogier és Latvala küzdhet meg. A francia nagy előnnyel, ötven ponttal vezet három futammal a bajnokság vége előtt.

A WRC 2-es versengésben a nap elején Yazeed Al Rajhi visszavette a vezetést Nasser Al-Attiyah-tól, de nem sokkal ez után kiállni kényszerült, mivel egy faág kilyukasztotta autójának hűtőjét és a leparkoláskor a futóműve is megsérült. Az értékelést Al-Attiyah nyerte Ford Fiesta RRC-jével. A dobogóra két Ford Fiesta R5-ös állhatott még, a második Jari Ketomaa lett, a harmadik Yuriy Protasov.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 53m 18s
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +6.8s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 18s
4. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 44s
5. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 53.6s
6. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +2m 56.2s
7. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 28.2s
8. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +5m 10s
9. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +6m 39.8s
10. Chris Atkinson Hyundai Motorsport i20 WRC +9m 29.4s

 

Andrew

 

2014. szeptember 14.