Get Adobe Flash player

Hírek: rali Európa-bajnokság - Új szabályok a 2015-ös Európa-bajnokságon

 

Új szabályok a 2015-ös Európa-bajnokságon

 

A Motorsport Világtanács szeptember 12-én tartott pekingi ülésén több szabálymódosítást is elfogadott a 2015-ös rali Európa-bajnokságra vonatkozóan.

Azért, hogy újabb szintre emeljék a sorozatot és hogy az egyes kategóriájú autók beazonosíthatóak legyenek, a következő módosításokról határoztak:

- Az Európa-bajnokság abszolút értékelését (ERC) az R5-ös és a S2000-es raliautóknak tartják fenn, az ERC 2-es bajnokságot az N csoportos autókkal (jelenlegi N4-esek) versenyzők számára hozzák létre, míg az ERC 3-as bajnokságban az R3-as, R2-es és R1-es járművekkel indulók vehetnek részt.

- Címet a csapatok, pilóták és navigátorok nyerhetnek. A bajnoki futamok számát tizenkettőről tízre redukálják, melyek közül az ERC és az ERC 2 értékelésébe a legjobb hét, az ERC 3 értékelésébe a legjobb hat eredmény fog beleszámítani.

- Az ERC Junior bajnokságban részt vevő pilóták korhatárát 27 évre emelik, hogy több versenyzőt vonzzon a sorozat és hogy kellőképpen összhangba kerüljön az a nemzeti junior bajnokságok korlátozásaival.

- Csupán az ERC kategóriákba nevezett versenyzők kapnak prioritást a nevezés értékét növelve és azzal előnyhöz jutva, és csak az FIA, valamint az ERC prioritással rendelkező versenyzői vehetnek részt a szabadedzésen és a kvalifikáción. A versenyek gyorsasági szakaszainak össztávja 200 és 230 kilométer között kell, hogy legyen, következetességet teremtve a bajnokságban.

- A költségek további csökkentése érdekében a felhasználható gumiabroncsok mennyiségét csökkentik. A négykerékhajtásos autók maximum 18, a kétkerékhajtásúak 14 gumit használhatnak versenyenként.

- A tesztelési lehetőséget is csökkentették, egy adott futamon részt vevő versenyző egy napot tesztelhet az esemény előtt.

A fenti változtatásokat a rali Európa-bajnokság promótere, az Eurosport Events javasolta az FIA rali bizottságának a május 28-án tartott párizsi találkozón.

 

Andrew

 

2014. szeptember 20.