Get Adobe Flash player

Francia Rallye 2014 - 2. nap

A Francia Rallye 2. napja

 

A rali világbajnokság francia állomásának második napi programja hasonlóan alakult, mint az első, a versenyzők délelőtt és délután is ugyanazt a három szakaszt teljesítették, majd várt rájuk egy rövid, öt kilométeres közönségcsalogató.

A verseny élmezőnye viszonylag nyugodt napon van túl, az első három sorrendje nem változott. Latvala ugyanazzal a nagyszerű tempóval kezdett, mint amit pénteken autózott, négy gyorsaságit nyert zsinórban. Mikor feltették neki a kérdést, hogyan tud ilyen időket futni, a következőket válaszolta: „Hosszú-hosszú ideje gyakorlom az aszfalton történő vezetést. Lépésről lépésre megérti az ember, hogyan kell vezetni aszfalton.” A finn délutánra változtatott kicsit a Polo WRC beállításain, ami a dobálós részeken idegessé vált, a sima utakon azonban nagyon jól viselkedett. Latvala ezzel együtt visszavett, nem akart kockáztatni már. Előnyét azonban így is tovább növelte, a befejező napot 28 másodperc különbséggel várhatja.

Andreas Mikkelsen számára nagy volt a kísértés, hogy csatába bonyolódjon csapattársával, de úgy döntött, nem kockáztat feleslegesen, ráadásul a délutáni kör első szakaszán kicsit lágynak is érezte Volkswagenjét. A napot a harmadik helyen kezdő Kris Meeke-nek sem volt oka sehova sietni, bevallotta, lehetetlen befogni az előtte állókat. A citroenes saját ritmusában autózott és tanult, hogy a tapasztalatait a jövőben hasznosítani tudja.

A dobogós pozíciók mögött jóval nagyobb volt a küzdelem. Robert Kubica a hetedik helyről rajtolva szép lassan előre somfordált – annak ellenére, hogy délelőtt hibázott egyet, melynek során a jobb hátsó felnijéről kissé le is ugrott a gumi – és elkezdte veszélyeztetni a negyedik Dani Sordo pozícióját is. A spanyol elégedettebb volt a Hyundai i20 WRC-vel, mint a pénteki napon, de tudta, nyomnia kell.  A zárónapnak mindössze kilenctized másodperces előnnyel vághat neki Kubica ellenében.

A hatodik pozícióban kezdte és ott is fejezte be a napot Mikko Hirvonen, aki elmondta, nem nagy rajongója a nagysebességű aszfaltos viadaloknak, a gyors kanyarokban többször is hezitált. Mads Ostberg délután leszakadt erről a csoportról. A norvég egyszer csak azt érzékelte, hogy elment Citroenjének hátsó stabilitása. Kiderült, a hátsó differenciálművön egy lyuk keletkezett és elfojt az olaj. A norvég két szakasz között dolgozott a kocsin, hogy legalább a szervizparkig eljusson vele, de azzal csak lassabb tempóban tudott haladni, ráadásul büntetést is kapott, mivel a javítás miatt késett.

Elfyn Evans a nyolcadik helyről várhatja a folytatást, aki reggel többekkel együtt a változó tapadásra panaszkodott, és egy megforgást be is mutatott. Délután a wales-it egy különös intermezzo zavarta meg, mikor az egyik előfutó autó felborult és éppen előtte állították meg a rajtoltatást. Neki és az utána következőknek hideg gumikon kellett elrajtolni, ami trükkössé tette a szakasz teljesítését. Ha már az abroncsoknál tartunk, meg kell említeni, hogy délután többen is elmondták, elmelegedtek a Michelin új gumijai, Sebastien Ogier meg is jegyezte, ez nem jó jel a katalán viadal előtt.

Kilencedikként Bryan Bouffier érkezett az esti szervizparkba, aki délelőttre túl kemény rugókat választott, ami miatt sokat pattogott a hepehupás utakon az autója. A franciát márkatársa, Thierry Neuville követi. A belgának hasonló gondjai voltak délelőtt, próbáltak is állítani az autón, de előbb rossz irányba mentek el, aztán találták meg a helyes utat.

Sebastien Ogier az előző nap összeszedett hátrány után a huszadik helyig tudott felkapaszkodni, miközben nyert két szakaszt. A francia tesztel és várja a Power Stage-et.

Az RC2-es kategóriát egy perc előnnyel Kevin Abbring és a Peugeot 208 T16 vezeti. A hollandot a WRC 2-ben nem értékelik, itt – bár egyszer helyet cseréltek – Quentin Gilbert vezet a Ford Fiesta R5-tel Bernardo Sousa Ford Fiesta RRC-je előtt. Harmadik a Citroen DS3 R5-öst kormányzó Sebastien Chardonnet.

A juniorok versengésben Alastair Fischer áll az élen Eric Camilli és Stephane Lefebvre előtt.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 06m 40.4s
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +28s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +53.7s
4. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 41.1s
5. Robert Kubica RK M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 42.6s
6. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 54.6s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +3m 4.6s
8. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 16.8s
9. Bryan Bouffier Hyundai Motorsport N i20 WRC +3m 47s
10. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 3.7s

 

Andrew

 

2014. október 4.