Get Adobe Flash player

Francia Rallye 2014 - 3. nap

A Francia Rallye 3. napja

 

A Francia Rallye befejező napján 63 versenykilométer, négy szakasz várt a talpon maradt mezőnyre, a párosoknak két gyorsaságit kellett kétszer-kétszer teljesíteniük.

Reggel a gumiválasztás volt a legfőbb beszédtéma. Éjszaka ugyan nem esett, de az előrejelzések alapján várható volt az égi áldás. A nap során viszont nem volt szervizlehetőség, így egy hatórás időablakra kellett a csapatoknak kitalálni, milyen abroncsokkal készüljenek. Ennek megfelelően elég vegyes megoldások születtek, a Volkswagennél Ogier-ék esetében volt is egy kis félreértés, ami miatt a Power Stage pontokra hajtó világbajnoki éllovas három kemény és három lágy abronccsal hagyta el a szervizt.

A versenyt vezető három kettős nem kockáztatott a nap folyamán. Jari-Matti Latvala a német viadalból tanulva alaposan visszavett, de a nyugodt tempó is elég volt arra, hogy megszerezze a hőn áhított első aszfaltos futamgyőzelmet.

Csapattársához képest Andreas Mikkelsen még inkább visszafogta magát, a volkswagenes is biztosra akart menni, hogy pályafutása legjobb aszfaltos eredményét megszerezze. Ezt a három tízedik szakaszidő is jól mutatja. A másodikként záró Mikkelsen mellett Kris Meeke fért fel a dobogóra még. Az ír reggel a nem megfelelő gumiválasztásra panaszkodott, de nagy előnye miatt nem okozott neki problémát, hogy behozza a harmadik helyre Citroenjét.

A napi izgalmait Robert Kubica szolgáltatta. Az első szakaszt lágy gumikon futva megnyerte, melyek a következő részre teljesen alkalmatlannak bizonyultak. Az utolsó előtti gyorsaságin aztán a lengyelnek volt egy hajmeresztő pillanata hatodik fokozatban, de ebből nem lett nagyobb gond. Nem úgy az utolsó szakaszon, amikor a Ford Fiesta WRC leesett az útról, Kubica pedig a negyedik helyről kénytelen volt feladni a viadalt.

Dani Sordo nem panaszkodott, hogy bármi problémája lett volna, próbálta nyomni, de Kubica ellen nem volt mit tennie, a lengyel már reggel megelőzte. Sordo a szerencsének köszönhetően mégis a negyedik helyen zárta a francia futamot.

Az ötödik pozíciót az árkot is járó Mikko Hirvonen foglalhatta el, aki mögé csapattársa, Elfyn Evans zárkózott fel, aki mindegyik szakaszon második időt autózott. Az M-Sport pilótája a pénteki büntetés nélkül a kitűnő negyedik pozícióban ért volna célba…

A Fordokat a gyorsaságit nyerő Mads Ostberg követte. Előző este a Citroen Racing szerelői kicserélték a DS3 WRC kilyukadt hátsó differenciálművét, de csak egy más beállítású egységet tudtak beszerelni, ami miatt Ostberg nem érezte magát kényelmesen az autóban. A norvég megforgott az utolsó szakaszon, Evans ennek is köszönhetően tudta megelőzni. A végső értékelésben két Hyundai következett, Thierry Neuville a nap folyamán Bryan Bouffier elé tudott kerülni. Tízedikként Martin Prokop zárta a versenyt.

Az összetett értékelés tizenharmadik helyére felkapaszkodó Sebastien Ogier nyerte a Power Stage-et Evans és Latvala előtt. A világbajnoki értékelésben Latvala huszonhét pontra megközelítette Ogier-t két versennyel a zárás előtt.

Az RC2-es autók között Kevin Abbring Peugeot 208 T16-asa bizonyult a legjobbnak, de a hollandot a WRC 2-ben nem értékelték. Ezt az értékelést mindössze nyolc másodperc előnnyel Quentin Gilbert Ford Fiesta R5-ese nyerte Bernardo Sousa Ford Fiesta RRC-je előtt. A harmadik helyen záró Sebastien Chardonnet Citroen DS3 R5-öse több mint két perc lemaradással ért célba.

A juniorok futamán Alastair Fischer szerezte meg a győzelmet, mögötte Eric Camilli és Quentin Giordano végzett. Stephane Lefebvre a negyedik helyének köszönhetően megszerezte a 2014-es junior világbajnoki címet.

 

A verseny végeredménye:

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 38m 19.1s
2. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +44.8s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 5.3s
4. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 48.7s
5. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 0.7s
6. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +3m 0.8s
7. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +3m 2.5s
8. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 8.4s
9. Bryan Bouffier Hyundai Motorsport N i20 WRC +4m 12.9s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +6m 7.5s

 

Andrew

 

2014. október 5.