Get Adobe Flash player

Haragszanak a ralira a német szőlőtermesztők

A rali világbajnokság német állomásának helyet adó Mosel régió szőlőbirtokosai feldúltak a 2014-es verseny által okozott károk miatt.

A viadalon két olyan baleset is előfordult, melynek során a versenyautó elhagyta az úttestet, és a termőterületen keresztülszántva súlyos károkat okozott a szőlőben. Az első ilyen eset még a verseny előtti shakedown-on történt, melyen Thierry Neuville elvesztette uralmát Hyundai-a felett és többszöri bukfencet mutatott be a szőlősben. Jari-Matti Latvala a viadal befejező napján tett kirándulást a szőlőtőkék között Wintrich közelében, ahol számos sort irtott ki.

Daniel Gehlen, aki annak a területnek a tulajdonosa, ahová Latvala Volkswagenje beesett, elmondta, nem csak a szőlőültetvényben keletkezett kár a probléma.

„Az utolsó időmérések során egy raliautó esett be a wintricher ohligsbergi területünkre és tett tönkre nagyjából 7-800 négyzetméternyi szőlőt, ami körülbelül a harmada a területünk szőlőültetvényének. Négy évvel ezelőtt ültettük a szőlőt, és 2014-re vártuk az első termést erről a területről” – mondta el Gehlen. „Az ebbe a szőlőbe fektetett négyéves munka ment tönkre. A versenyt szponzoráló ADAC csupán két nappal később keresett meg minket, hogy megvizsgálja a károkat. Vannak azonban más aspektusai is a ralinak, amik zavarják a munkánkat. A júliusi tréningek alkalmával és magának a versenynek a során több napig nem tudtuk megközelíteni a szőlőültetvényeinket és nem tudtunk ott dolgozni.”

Szép kilátások a Mosel régióban: innen indult lefelé az út Latvala számára

 

A Weingut Max Ferd terület egy másik bortermelőjének, Constantin Richternek nem keletkezett ugyan kára a verseny során az idei évben, de megerősítette, nem csak arról van szó, hogy a versenyautók lemennek az úttestről.

„A rali problémákat okoz nekünk, bortermelőknek. Már a tréningek napjainak során és maga a verseny ideje alatt sem tudjuk megközelíteni a szőlőültetvényeinket egész nap. Ez főként azokban az években okoz problémát, mint amilyen az idei is, amikor a versenyt esős napok utáni száraz napokon tartják, amikor a szükséges kezelést el kellene végeznünk a szőlőben, de nem mehetünk be oda” – magyarázta Richter. „Ráadásul a nézők szemetet hagynak az ültetvényben, keresztülmennek rajta és a szőlőültetvényben állnak, hogy lássák a versenyt. Néha károk is keletkeznek a szőlőben a nézők által, mivel a szőlőben kapaszkodnak, hogy el ne csússzanak. A régióban sokan vagyunk, akik nem boldogok a rali és az afféle turizmus miatt, amit az vonz.”

 

Andrew