Get Adobe Flash player

Katalán Rally 2014 - 3. nap

A Katalán Rally 3. napja

 

A Katalán Rally befejező napján két különböző szakasz várt a mezőnyre, melyeket kétszer-kétszer kellett teljesíteni. Ez összesen hetvenkét versenykilométert tett ki.

A futamot megnyugtató, huszonhét másodperces előnnyel vezető Sebastien Ogier a biztonságot szem előtt tartva autózott már, csupán arra törekedett, hogy világbajnoki riválisát, Jari-Matti Latvalát maga mögött tartsa. Ez sikerült, így a Volkswagen pilótája és navigátora, Julien Ingrassia nyert, egyúttal megvédte a tavaly megszerzett világbajnoki címét.

Latvala az előző naphoz hasonlóan továbbra is próbálta nyomás alatt tartani csapattársát, bár a la mussarai szakasz körforgalmában, ahol egy teljes kört is meg kell tenniük az autóknak, hibázott egyet. A finn négy szakaszgyőzelmével folyamatosan dolgozta le a murván összeszedett hátrányát, azonban megelőzni nem tudta Ogier-t. A befutóra mindössze tizenegy másodperc maradt a két volkswagenes között. Latvala ezzel az ezüsttel másodikként zárja a 2014-es rali világbajnokságot a záró futam eredményétől függetlenül.

Az M-Sport pilótája, a tőle szokatlan remek aszfaltos teljesítményt nyújtó Mikko Hirvonen állhatott fel a céldobogóra harmadikként. Mögötte nagy harc ment a negyedik helyért, melyet végül Mads Ostbergnek sikerült megőriznie Dani Sordo előtt.

A hatodik pozícióért szintén nagy meccs alakult ki Thierry Neuville és Andreas Mikkelsen között. A norvég az utolsó előtti szakaszon megelőzte riválisát, de a befejező gyorsaságiról késtek egy percet, a tíz másodperces büntetést pedig már nem tudták ledolgozni.

Mikkelsen mindazonáltal ezzel az eredménnyel bebiztosította világbajnoki dobogóját, ugyanakkor lesz még miért küzdenie a Brit Rally-n, hiszen az év közben mellé visszaülő Ola Floenét a navigátorok pontversenyében visszaelőzte Hirvonen társa, Jarmo Lehtinen.

A spanyol futamot Martin Prokop fejezte be nyolcadikként, a többi hyundai-oshoz hasonlóan az utolsó napon jelentős alulkormányozottsággal küszködő, Hayden Paddon pedig kilencedikként. A tízedik Nasser Al-Attiyah lett, aki Ken Block helyét vette át a befejező gyorsaságin, miután az amerikai összeszedett egy defektet.

A Power Stage pontjain Latvala mellett Kris Meeke és Mikkelsen osztozhattak.

A WRC 2-ben Julien Maurin tovább folytatta Nasser Al-Attiyah üldözését, befogni nem tudta azonban a Ford Fiesta RRC-s pilótát. Al-Attiyah idei negyedik győzelmével átvette a vezető helyet a ranglistán, és jó esélyei vannak a WRC 2-es bajnoki cím megszerzésére. A Ford Fiesta R5-össel autózó Maurin mögött egy ugyanilyen autóval Robert Barrable zárt a kategória harmadik helyén Spanyolországban.

A WRC 3-ban mindössze egy induló volt, Mohamed Al-Mutawaa befejezte a viadalt, bezsebelve a maximális pontszámot.

A Drive DMACK Fiesta Trophy értékelésében Tom Cave-nek némi reménysugara volt csupán a futamot megelőzően, hogy be tudja fogni a pontversenyben toronymagasan vezető Sander Parnt. A brit ennek megfelelően őrült tempót mutatott végig a verseny során, sokáig úgy nézett ki, hogy megcsinálja a lehetetlent, de vasárnap reggel az első szakaszon hibázott, csaknem négy percet vesztett, így elszálltak az esélyei. Ötödik helyével a bajnoki címet Parn kaparintotta meg, így 2015-ben az észt indulhat a WRC 2-ben egy Ford Fiesta R5-össel.

 

A verseny végeredménye:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 46m 44.6s
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +11.3s
3. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 42.2s
4. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +2m 13.3s
5. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +2m 22.2s
6. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 1s
7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +4m 2.9s
8. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +8m 6.8s
9. Hayden Paddon Hyundai Motorsport N i20 WRC +9m 12.4s
10. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RRC +12m 39.8s

 

Andrew

 

2014. október 26.