Get Adobe Flash player

Gyors kerékcserék

Sebastien Ogier és navigátora, Julien Ingrassia villámgyors kerékcserét hajtott végre a 2011-es Katalán Rally-n, mikor az ötödik szakaszon defektet kaptak.

Ingrassia meséli el, miként is tették ezt: „A pilótámmal gyakoroljuk ezt, így automatikusan csináljuk anélkül, hogy előtte megbeszélnénk a dolgokat” – mondja a francia mitfárer.

„Ez arról szól, hogy mit kell csinálnunk, amikor normálisan megy minden, de egy ralin a dolgok nem mindig történnek normálisan. Lehet olyan is, hogy váratlanul nehezebb lesz egy kerékcsere. Nagyon motiváltak voltunk most, de volt egy különleges tényező is, mivel a szervezők az első nap délutánján négyperces időkülönbségeket határoztak meg az autók számára. Ez azt jelentette, nem kellett leellenőriznünk azt, hogy megfelelő helyen parkoljunk le, mielőtt kiszálltunk volna a kocsiból a kerékcserére, mivel tudtuk, a következő autó nem fog megérkezni négy percen belül, úgyhogy az út közepén álltunk meg. Egy szokatlan lehetőség volt ez.”

Ogier és Ingrassia mindössze 1 perc 40 másodpercet vesztett így a defekttel.

Honfitársaik, Sebastien Loeb és Daniel Elena sem mondható lassúnak, akár az autó vezetéséről, akár egy kerékcseréről legyen szó. A kilencszeres világbajnok páros az Akropolisz Rally-k egyikén, 2012-ben mutatott be egy hasonlóan kis időveszteségbe kerülő mutatványt. A szintén 1 perc 40 másodperces művelet bőven belefért nekik a verseny befejező napján, még így is nyerni tudtak.

Tőlük azonban nem ez az etalon idő. A 2009-es Szardínia Rally tizenegyedik gyorsaságijának céljába mindössze 1 perc 3 másodperces lemaradással érkeztek a szakaszgyőzteshez képest, holott akkor is volt egy defektből adódó kerékcseréjük. A történetre azonban árnyékot vet, hogy az FIA tisztségviselői a belsőkamerás felvételeken felfedezték, a navigátor, Elena már akkor kikapcsolta a biztonsági övét, amikor a megállás előtt mozgott még a Citroen. A páros kétperces büntetést kapott ezért a szabályszegésért, de a kerékcsere alkalmával nyújtott érdemeiket senki nem veheti el tőlük, annak ideje feltehetően hosszú időre rekord marad.

 

Andrew