Get Adobe Flash player

Kiadták az Európa-bajnokság 2015-ös versenynaptárát

 

A rali Európa-bajnokság 2015-ös sorozatának résztvevői havon, jégen, aszfalton és murván is bizonyíthatják képességeiket. A januártól novemberig zajló bajnokság keretében tíz fordulót rendeznek.

A sorozat promótere, az FIA-val hosszútávú szerződésben álló Eurosport Events az FIA rali bizottságának november 5-i ülését követően mutatta be a kontinensbajnokság 2015-ös kiírásának előzetes versenynaptárát, ami Európa legjobb és legnagyobb presztízzsel bíró versenyeiből is magába foglal néhányat. A tízből öt futamot aszfalton, a másik ötöt laza talajon rendezik. A junior kiírás hat versenyt tartalmaz.

A bajnokság szokás szerint a jeges utakon megrendezésre kerülő Jannerrallye-val startol, ami az osztrák nemzeti ünnep miatt egyedülálló módon vasárnap veszi kezdetét és kedden ér véget. Felső-Ausztriából Lettország felé veszi a mezőny az irányt, ott kerül sor a nagy átlagsebességű, havas utakon zajló Liepaja Rally-ra. A sorozat ezt követően visszatér az aszfaltra a Circuit of Ireland-en, a világ egyik legrégebbi raliján.

Kis szünet következik a látványos azori-szigeteki forduló előtt, aztán ugyancsak júniusban az Ypres Rally-n állhatnak rajthoz a versenyzők, majd a sorozatban idén bemutatkozó észt murvás verseny és a hagyományosan aszfaltos Barum Rally kerül megrendezésre. A Ciprus Rally az ideihez képest egy héttel később kerül megrendezésre, hogy a csapatoknak ennyivel is több idejük legyen a felkészülésre és az utazásra. A ciprusi és az azori-szigeteki futammal kapcsolatban megbeszélések zajlanak a kedvezményes utazási költségekről.

Ősszel lesz az egyetlen olyan eset, amikor két egymást követő futam ugyanolyan talajtípuson fog zajlani, Ciprus után az átnevezésen átesett Akropolisz Rally felé veszi az irányt a sorozat. Ez a versenynaptár szerint jövőre teljes egészében murvás viadal lesz a ciprusival egyetemben. A bajnokság a Tour de Corse-szal zárul november elején.

Az idén megrendezésre került versenyekből csupán a Rallye du Valais nincsen benne a jövő évi versenynaptárban. Arról nincsen hír, hogy a tervezett R-GT kupa ahelyett a forduló helyett melyik futamon teszi tiszteletét. Ez a sorozat egyébként a monte-carlói és a német világbajnoki futam mellett a belga és a korzikai Európa-bajnoki futamot tartalmazza.

„Egy izgalmas menetrendet raktunk össze ismét Európa négy szögletének feltörekvő és a nagy hírnévvel rendelkező versenyeiből” – mondta el Jean-Baptiste Ley, a rali Európa-bajnokság általános koordinátora. „A havas, jeges, aszfaltos és murvás versenyekkel a párosok a különféle talajfelületeken kemény csatákban vehetnek részt.”

A futamokat 200 és 230 kilométer közötti gyorsasági össztávval rendezik meg a folyamatban lévő költségcsökkentési törekvéseknek megfelelően, ami magában foglalja a tesztelések és a versenyeken felhasználható gumik számának korlátozását is.

Az Európa-bajnokság 2015-ös szezonjának előzetes versenynaptára a Motorsport Világtanácshoz kerül beterjesztésre, ami a december 3-i dohai találkozóján hagyhatja jóvá azt.

 

A 2015-ös rali Európa-bajnokság versenynaptára*:

1. Jannerrallye (Ausztria) – aszfalt/hó: 2015. január 4-6.

2. Liepaja Rally (Lettország) – murva/hó: 2015. február 6-8. (J)

3. Circuit of Ireland Rally (Egyesült Királyság) – aszfalt: 2015. április 2-4. (J)

4. SATA Rally Acores (Portugália) – murva: 2015. június 4-6. (J)

5. GEKO Ypres Rally (Belgium) – aszfalt: 2015. június 25-27. (J)

6. auto24 Rally Estonia (Észtország) – murva: 2015. július 17-19. (J)**

7. Barum Czech Rally Zlin (Csehország) – aszfalt: 2015. augusztus 28-30. (J)

8. Ciprus Rally (Ciprus) – murva: 2015. szeptember 25-27.

9. Akropolisz Rally (Görögország) – murva: 2015. október 9-11.**

10. Giru di Corsica-Tour de Corse (Franciaország) – aszfalt: 2015. november 5-7.

* az FIA Motorsport Világtanács jóváhagyására vár

** a promóteri megállapodás aláírására vár

(J) junior bajnokság fordulója

 

Andrew

 

2014. november 8.