Get Adobe Flash player

Brit Rally 2014 - 2. nap

A Brit Rally 2. napja

 

A rali világbajnokság brit állomása a második napon kilenc szakasszal folytatódott. Négy gyorsasági után egy rövid közönségcsalogatót teljesített a mezőny, majd a szervizelést követően megismételték a délelőtti négy hagyományos szakaszt, az utolsókat már sötétben. A versenyzőknek 114 kilométert kellett versenytempóban teljesíteniük.

A Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala között a győzelemért az előző napon megkezdődött csata hamar eldönt reggel, miután utóbbi rögtön az első gyorsaságin hibázott. „Egy csúszós kanyar volt ez, kicsit későn fékeztem és lefullasztottam a motort. Próbáltam befordulni, de a motor nem indult újra, így háttal beestünk az árokba és benne ragadtunk” – mesélte a Volkswagen finnje. A Polo WRC-t a nézők szedték ki, Latvala három percet vesztett, ráadásul leszakadt a kocsi hátsó szárnya, majd később kiderült, hogy a jobb első lengéscsillapító is eltörött.

Ogier-nek innentől kezdve csak a biztonságra kellett törekednie, hiszen legközelebbi üldözői is több mint egy percre voltak tőle. Mikko Hirvonen, Kris Meeke és Mads Ostberg azonban nem is a franciával foglalkoztak, hanem egymással. Ostberg két második időt is autózott, amivel a nap közbeni szervizbe érve felléphetett volna a képzeletbeli dobogó középső fokára, csakhogy volt egy időellenőrzőről történt késése, a tíz másodperces büntetéssel pedig ismét a negyedik helyen találta magát. A norvég, aki az esetet megelőzően az átbeszélőt próbálta megreparálni, a késést vitatta. Hirvonen a közjátékkal visszakerült a második pozícióba, Meeke azonban mindösszesen 0,7 másodperc hátrányban volt tőle ekkor. A finn a hosszú, gyors részeken és a kemény féktávokon nem érezte magát kényelmesen, míg citroenes vetélytársai bevallották, a gyártói bajnokság miatt a biztonságos célba érést kell szem előtt tartaniuk. Bár nem volt nagyon lemaradva tőlük az egyik szakasz során három kereszteződésen is túlcsúszó Thierry Neuville, nem tudott csatlakozni ehhez a társasághoz a belga.

Az egyre inkább trükkössé váló körülmények között Ogier délután is csak arra figyelt, hogy ne hibázzon, mindazonáltal nagyon elégedett volt a Polo WRC-vel. Az immár kétszeres világbajnok legjobb szakaszeredménye egy negyedik idő volt szombaton, a verseny befejező napját még így is 58 másodperc előnnyel várhatja. Csakúgy, mint pénteken, Ostbergnek ezúttal is gyengébben sikerült a délután, most gumiproblémák hátráltatták. Visszacsúszott a negyedik helyre, ráadásul negyven másodperc lett a lemaradása Hirvonenhez és Meeke-hez képest, akik egy-egy szakaszgyőzelmet elkönyvelve 3,4 másodpercre vannak egymástól. A lámpasorát az egyik lassítónál leütő Neuville az ötödik, Elfyn Evans a hatodik, de a wales-i is mindössze tizenegy szekundumra van Ostbergtől lemaradva. Vasárnap hármójuk között is nagy csata várható.

Ott Tanak a hetedik helyre hozta be a DMACK gumikon futó Ford Fiesta WRC-jét, mögé Latvala kapaszkodott fel. A finnt délelőtt az árokjárásából adódó gondok hátráltatták, a nap második fele már jobban sikerült, Latvala egy szakaszgyőzelmet is bezsebelt.

A Pirelli abroncsokat használó Henning Solberg megnyerte a közönségcsalogatót, ugyanakkor neki is akadtak gondjai a kereszteződésekkel, valamint kapott egy defektet is. A norvég veterán a kilencedik helyről várhatja a zárónapot. Az utolsó pontszerző helyen Martin Prokop áll, Robert Kubica Hayden Paddont követve a tizenkettedik.

A pénteki napot egy vezetői hiba miatt idő előtt befejező Andreas Mikkelsen elsőként rajtolhatott a pályákon, és a kedvező rajtpozíciójának köszönhetően délelőtt négy szakaszt nyert sorozatban. Ehhez délután hozzájött még egy részsiker, ez azonban sovány vigasz. A norvégot ráadásul egy különös baki is hátráltatta, délelőtt meghibásodott az egyik sisakjuk átbeszélője, de a csapat nem azt cserélte ki, hanem a működőképeset. Ola Floene emiatt délután kézzel mutogatva navigált.

A WRC 2-es mezőnyt továbbra is Jari Ketomaa vezeti, aki mögött Lorenzo Bertelli valamint Matthew Wilson áll, miután az addigi második Bernardo Sousa hibázott az utolsó gyorsaságin. Nasser Al-Attiyah felkapaszkodott a hatodik helyre, jelen állás szerint őt avatnák a WRC 2 bajnokává vasárnap.

A juniorok mezőnyében Alastair Fischer őrzi az első helyet, mögé Martin Koci zárkózott fel, a harmadik pozícióban Simone Tempestini található. A WRC 3-as kategóriában a fiatalok vesznek csak részt ezúttal, így ott annak állása megegyezik a junior tabellával.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 2h 33m 19.3s
2. Mikko Hirvonen M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +58.1s
3. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 1.5s
4. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS3 WRC +1m 41.2s
5. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 44.5s
6. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 52.4s
7. Ott Tanak Ford Fiesta RS WRC +2m 33.3s
8. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +3m 28.1s
9. Henning Solberg Ford Fiesta RS WRC +3m 39.4s
10. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +3m 54.5s

 

Andrew

 

2014. november 15.