Get Adobe Flash player

Máris folynak a 2015-ös tesztek - Hogyan készülnek a csapatok?

 

Hogyan készülnek a csapatok?

Míg a rajongóknak valami más elfoglaltságot kell találniuk, hogy a rali világbajnokság 2015-ös nyitányáig, a Monte-Carlo Rallye-ig elüssék az időt a holtidényben, a csapatok nem unatkoznak.

Amikor a Brit Rally céldobogójáról legördültek a versenyautók, a csapatok összepakoltak a deeside-i szervizparkban, néhány szerelő pedig útnak indult, hogy csatlakozzon a tesztcsapatokhoz, akik valamilyen európai helyszínen várták őket.

A zárófordulót követő héten a Citroen Mads Ostberggel Portugáliában, a Hyundai szintén itt, a Volkswagen kissé arrébb, Spanyolországban tesztelte 2015-ös specifikációjú autóját.

A hyundai-osok aztán gyorsan repülőre ültek, Thierry Neuville és Dani Sordo Dél-Koreában, a Hyundai szöuli főhadiszállásán vett részt promóciós rendezvényeken. Hazatérve kezdik meg ők a Monte-Carlo Rallye felkészülését, amikor is a Volkswagen versenyzői Svédországban tesztelnek már.

Az élmezőnyhöz tartozó egyik navigátor a következőket mondta el: „Mindenki azt gondolja, hogy Monte-Carlóig ennyi volt. Ha szerencsém lesz, innentől kezdve összesen talán tíz napom lesz kikapcsolódásképpen a Montéig. Megyünk tesztelni a jövő héten, ez az, amit többé-kevésbé csinálunk, amíg fel nem hajtunk a rajtdobogóra januárban.

Örült a tempó mostantól január 22-ig, és őszintén megvallva ez az, mikor méltányolnunk kell a szerelőink kemény munkáját.” – folytatta a versenyző. „Non-stop ez számukra és számunkra is. Lesz néhány szabad napunk itt is és ott is, de őszintén megmondva ez nem olyan sok, mivel a fókusz és a figyelem már a jövő évre irányul.”

A legtöbb csapat kialakította már intenzív tesztprogramját, amibe a következő hetekben bele is vágnak. Nem szokatlan, hogy a csapat egyik nap még Franciaországban dolgozik, a következőn pedig már Svédország északi részén, majd visszatér Franciaországba vagy Németországba az újabb tesztelések miatt. Olyanra is akad példa, hogy egy alakulat különböző tesztcsapatai Európa különböző részein egy időben próbálgatják a technikát.

A szerelők és technikusok kemény munkát végeznek tehát, az ünnepeket azonban talán otthon fogják tölteni.

 

Andrew

 

2014. november 26.