Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Új nevezési rendszer a rali világbajnokságon

 

Új nevezési rendszer a rali világbajnokságon

Soha nem volt még ilyen egyszerű nevezni a rali világbajnokságra, miután az új WRC 2-es és WRC 3-as kategóriának más lesz a regisztrációs folyamata, mint amilyent korábban alkalmaztak.

A résztvevőknek nem szükséges az adott bajnokságra kijelölt versenyek közül az évad elején megjelölni azokat, melyeken rajhoz kíván állni, jövőre mind a tizenhárom forduló beleszámít mindkét új sorozat értékelésébe. A párosoknak az adott versenyre történő nevezéskor kell jelezniük, hogy az pontszerző futamuk lesz.

A WRC 2-ben, ahol R5-ös, R4-es, Szuper 2000-es és N4-es autók állhatnak rajthoz, a versenyzőknek hét fordulón kell részt venni, melyekből a legjobb hat eredménye fog értékelésre kerülni. Nem von maga után büntetést, ha valaki nevezett egy versenyre, de azon nem áll rajthoz. A WRC 2 keretében kerül kiírásra a Production Car Cup, azaz a sorozatgyártású autók kupája, ahová 3-as kategóriájú, tehát N4-es kocsikkal lehet nevezni.

A WRC 3-as sorozat nevezési feltételei hasonlóak a fentiekhez, annyi a különbség, hogy a hat futamból, melyen rajhoz állt a páros, az öt legjobb eredmény fog beleszámítani a bajnokságba. A WRC 3-ban olyan kétkerékhajtású autókkal lehet indulni, melyek megfelelnek az FIA R1-es, R2-es vagy R3-as technikai előírásainak.

A 26 év alatti pilóták számára kiírt Junior WRC Championship – korábbi nevén WRC Academy – versenynaptára hat futamot tartalmaz, a bajnokságban minden verseny értékelésre kerül, szemben a 2012-es szezonnal, ahol csak a legjobb öt számított.

A World Rally Championship nevezési határideje a gyártói csapatoknak december 14-e, a WRC Team-ek számára a világbajnokság hetedik versenyének nevezési zárlata ez az időpont. A gyártói csapatok mind a tizenhárom fordulón két autóval kell, hogy részt vegyenek. A WRC Team-eknek egy vagy két autóval hét versenyre muszáj nevezniük, melyből egy Európán kívül kell, hogy legyen. Ezek a csapatok maximum hét versenyen szerezhetnek pontot.

 

Andrew

 

2012. november 22.