Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Újra előkerült a szétlövés terve a világbajnokságon

 

Újra előkerült a szétlövés terve a világbajnokságon

 

Ismét felmerült, hogy a rali világbajnoki futamokon az utolsó szakaszokon történne szétlövés az abszolút helyezésekért. A döntés szeptemberre várható.

A terv, miszerint radikálisan átalakítanák a rali világbajnoki futamok formátumát, tizenkét hónappal ezelőtt látott napvilágot, de a múlt héten a csapatok és a sorozat promótere közötti megbeszéléseknek ismét központi témája volt a dolog.

A versenyek utolsó napjának változtatása az egyik olyan terület, melyben a két fél teljes mértékben egyetért.

„Ez egy nyitott eszmecsere jelenleg, de a szándék az, hogy növeljük a drámát és növeljük a varázslatát minden egyes verseny végső, döntő momentumának, valamint hogy kialakítsunk egy olyan média pillanatot, ami új szintre hozza a közönséget” – mondta el a rali világbajnokság promóterének képviseletében Oliver Ciesla.

„Minden érdekelttel megbeszélésben vagyunk, hogy kitaláljuk, hogyan alakítsuk ki ezt a formátumot, hogy teljesítsünk minden olyan elvárást, ami maga a rali világbajnokság. Az igény az, hogy a közönség több drámát lásson és hogy a sportágban részvevők szemében mindez fair legyen.”

 

2015 előtt nem lesz változás

Ciesla azt is elárulta, hogy a 2015-ös szezon kezdete előtt nem lesz változás a lebonyolításban.

„A szándék az, hogy a következő évre változtassunk” – nyilatkozta. „Ez egy kreatív folyamat, hogy megtaláljuk a megoldást. Figyelembe vesszük az összes fél érveit, majd megpróbáljuk konvertálni azokat, és beépíteni a jelenlegi formátumba, hogy a következő évben bevezethessük. Nem hisszük, hogy ezekre a változtatásokra a 2015-ös Monte-Carlo Rallye előtt sor kerülne.

A Motorsport Világtanács szeptemberi gyűléséig minden előterjesztésnek meg kell születnie. Az után a megbeszélés után leszünk olyan helyzetben, hogy tegyünk néhány közös módosítást. A változtatások 2015 korai versenyeire egy rövid közleményben jöhetnek viszont csak ki, így lehetséges egy időszak az átállásra.”

Jost Capito már a kezdetektől támogatja a tervet, és továbbra is elkötelezett azok mellett. „Általánosságban még mindig támogatjuk az előterjesztést, miszerint a verseny két hosszú napja után vasárnap a legjobb tíz egy végső szétlövésben harcoljon a pozíciókért egy szakaszon, ahol egy pozíciót nyerhetnek vagy veszthetnek” – mondta a Volkswagen Motorsport vezetője.

„Ezt egy egyórás televíziós programba bele lehetne tenni, amit mindenki megértene, és izgalmas lenne mindenkinek, aki részese a dolognak. Az is nagyon fontos a gyártók számára, hogy egy ilyenfajta programot azok is megértenének, akik nem megrögzött rali rajongók. Ez segíthetne a sportba bevonni őket.”

 

Andrew

 

2014. április 30.