Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Bonyodalmak a büntetések körül

 

Bonyodalmak a büntetések körül

 

Az Argentin Rally versenyigazgatósága megerősítette, hogy a tízperces büntetés, amit a kiesett versenyzők a korábbi időszakban az első kihagyott szakaszukért kaphattak, felfüggesztésre került. Hozzá kell tenni, ezt igazából sosem alkalmazták, a kiesettek ötperces pluszidőt könyvelhettek el a kategória legjobbjához képest az első és az azt követő nem teljesített gyorsaságikon is.

Az argentin futam első napja nem szuperspeciállal, hanem hagyományos szakasszal fejeződött be. Ezen Andreas Mikkelsen és a két Hyundai sem jutott túl. Ők mindhárman ötperces büntetést kaptak csakúgy, mint a következő nap végén a szuperspeciált nem teljesítő párosok. Utóbbival kapcsolatban az a zavaró, hogy míg nekik ez nem az első kihagyott szakasz volt, a mexikói viadalon hasonló cipőben járó versenyzők két és fél perces plusz idővel megúszták. Ott viszont Robert Kubica idejéhez, akinek a második szuperspeciál volt az első kihagyott gyorsaságija, öt percet írtak.

Az argentin versenyen a szezon legkisebb számú, de viszonylag hosszú, köztük az idény előreláthatóan leghosszabb szakasza miatt az ötperces plusz idő kevésbé volt a versenyzők számára büntető jellegű, mint általában, így történhetett meg, hogy Mikkelsen csaknem a dobogós pozícióért is csatába szállhatott.

Az információk szerint a Motorsport Világtanács által kiadott szabály megfogalmazásával van a baj, a szabályalkotók a szuperspeciált kihagyókat öt perc büntetéssel akarták súlytani a két és fél perc helyett, de a szabályba nem szuperspeciált, hanem szakaszt írtak. Emiatt a versenyigazgatóságnak kell kiadni az egyes futamokon egy revíziós szabályt mindaddig, amíg a következő ülésén a Motorsport Világtanács nem egyértelműsíti az állandó előírást.

Az előző idény végén olyan szabálymódosítást fogalmazott meg a rali bizottság, miszerint az öt helyett hét percre emelnék a szakaszonkénti büntetést, ezt azonban nem hagyta jóvá a Motorsport Világtanács a tél elején.

 

Andrew

 

2014. május 13.