Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Az első három számára lehet szétlövés 2015-től

 

Az első három számára lehet szétlövés 2015-től

 

A győzelem érdekében a legjobb három versenyző számára tarthatják a rali világbajnokság futamain 2015-ben esetlegesen bevezetésre kerülő szétlövést, nem pedig az eredetileg tervezett páros szisztéma kerülne alkalmazásra.

A jövő évi futamok formátumtervezete szeptemberben kerülhet bemutatásra, az igencsak vitatott szétlövés még mindig napirenden van.

Ahelyett azonban, hogy a győztes a legjobb két páros közül kerülne ki, mint ahogyan a korábbi javaslat is szólt, valószínű, hogy az első háromból kerülhet ő ki. A negyedik abból a hármasból jönne, akik a negyedik, ötödik és hatodik helyen álltak addig, a hetedik a következő, míg a tízedik a döntő szakasz utolsó csoportjából kerülne ki.

A WRC Promoter vezetője, Oliver Ciesla reméli, a szétlövés ötlete folyamatos fejlesztést követően széleskörű elfogadásra talál. „Az emberek megjósolhatatlan kimenetet akarnak, amivel az eredmény a lehető legtovább nyitott. Ez az, amit meg kell próbálnunk megoldani: hogyan tudjuk összehozni ezt a háromszáz kilométer versenytávot meghaladó hosszútávú versenyzés és a három nap során?” – mondta el Ciesla.

„Hogyan tudunk egy olyan modellt találni, ami elég izgalmas ahhoz, hogy az utolsó órában is nézzék? Hetente teszünk lépéseket a jó irányba.  A munkánk olyan kicsit, mint egy operáció, ahol anélkül próbálunk meg beavatkozást végezni egy törzsrészen, hogy járulékos sérüléseket okoznánk körülötte. A kár, amit próbálunk elkerülni itt, hogy maradjunk fairek a versenyzőkkel szemben, ne növeljük a komplexitást és maradjon minden egyszerű. Ezt megtéve azt a célt is elérjük, hogy növeljük az izgalmakat és a kiszámíthatatlanságot.”

Ciesla hozzátette, hogy az eredeti elképzelés zavart és egyet nem értést hozott, de örül, hogy ez azóta változott. „Az első előterjesztés okozott némi járulékos kárt, de egyre inkább csökkentjük az operáció mellékhatásait. Széles körű elfogadottságra találtunk most már a felek körében. Nem egy nagy változás ez, de segíti azt, hogy padlógázon kelljen menni a verseny rajtjától kezdve.”

 

Andrew

 

2014. augusztus 13.