Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Megbeszélések a világbajnokság jövőjéről

 

Megbeszélések a világbajnokság jövőjéről

 

Az FIA pár napon belül bemutatja a rali világbajnokság jövőjére vonatkozó terveit.

Ezen a héten a szövetség rali igazgatójának, Jarmo Mahonennek a vezetésével megbeszélés folyik az FIA, a sorozat promóterei, a Red Bull Media House és a Sportsman Media, valamint a brit érdekeltségű sportkonzultációs cég, a Portas között. Ennek eredményeként készülni fog egy olyan dokumentum, ami a világbajnokság jövőjével kapcsolatos irányvonalakat tartalmazza.

A szervizparkban egyre nagyobb volt a nyugtalanság amiatt, hogy a világbajnokságot illetően nem látszik sem a Nemzetközi Automobil Szövetség, sem a promóter részéről előrelépés. Ezt a hangulatot a jelenleg is tartó megbeszélések valamelyest enyhítették.

A három hónapja tartó munkálatok első lépéseként egy irányzat lát napvilágot a rali világbajnokság jövőjére vonatkozóan, ami a mélyebb technikai részleteket kivéve a sorozat minden aspektusával foglalkozik.

Az e héten zajló párizsi megbeszélések után a tervezet további munkacsoportok elé kerül, a jövő héten a WRC Bizottság a genfi ülésén is foglalkozik a témával, majd várhatóan a Motorsport Világtanács ratifikálja azt a jövő hónap végén.

„Nagyon sok ülés van még betervezve, az, hogy két héten belül döntések szülessenek, nagyon fontos a rali világbajnokság számára” – mondta el Mahonen az Autosport magazinnak.

A csapatok optimisták. hogy a jelenleg is tartó megbeszélések olyan áttörést jelentenek a világbajnokság számára, mint amire annak szüksége lenne.

Az M-Sport csapatfőnöke, Malcolm Wilson így nyilatkozott. „Azok a megbeszélések, amiken én az utóbbi időben részt vettem – beleértve a konzulensekkel történő egyeztetéseket is –, a valaha volt legpozitívabbak voltak ebben a sorozatban. Most már tartunk valamerre. Ezek az emberek figyelnek, rászánják az idejüket, bővítik tudásukat, és az az érzése mindenkinek, hogy minden ott van, ahol annak lennie kell. Nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

A megbeszélés fő pontjai között található az élő televíziós közvetítés és a Power Stage lebonyolításának rendszere. Utóbbiról néhány napja szárnyra kapott az a hír, hogy a versenyt páros csatákban eldöntő szakaszként kerülne lebonyolításra. Ezt követően felmerült annak a gondolata is, hogy minden nap kerüljön megrendezésre egy olyan gyorsasági, ami bónuszpontokért zajlik.

 

Andrew

 

2013. május 16.