Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Az FIA változtatna a világbajnoki futamok rajtsorrendjén

 

Az FIA változtatna a világbajnoki futamok rajtsorrendjén

A Nemzetközi Automobil Szövetség rali bizottságának igazgatója, Jarmo Mahonen azt mondja, nem fél népszerűtlen döntést hozni, hogy a leggyorsabb sofőrök rajtoljanak elsőként a világbajnokság fordulóin a következő szezonban.

Az idény folyamán folyamatosan megy a vita a rajtsorrendről, és úgy néz ki, a kvalifikáció, valamint az első napra vonatkozó rajtpozíció választásos procedúra változni is fog 2014-ben.

Mahonen teljes mértékig tisztában van azzal, hogy a változás az élmezőny tagjainak, mint például a pontversenyt vezető Sebastien Ogier-nek nem fog kedvezni.

„Úgy látszik, mintha ajándékot kapnának tőlünk a leggyorsabb srácok a cirkuszban. Próbáljunk erre találni egy megoldást – szólít fel Mahonen –, de ez egy olyan dolog, amiben minden érintettnek egyet kell értenie. Az is egy lehetőség, hogy a vezető párosok tisztítják az utat újból.”

Arra a kérdésre, hogy a kvalifikáció formátuma fog-e változni a következő évben, Mahonen így válaszolt: „Igen, el fogjuk mondani, amikor készen leszünk vele. Meg kell mondanom, csalódott vagyok, hogy a rendezők nem használták ki annak lehetőségét, hogy a kvalifikációval promótálják versenyüket. Nagyobb elkötelezettséget szeretnék látni a rendezőktől.”

Ogier így reagált az ötletre: „Nem tudom, mi a baj a jelenlegi formátummal. Elsőként teljesítem a kvalifikációs szakaszt, ami miatt egy kis hátrányban vagyok, mivel takarítanom kell ezt a szakaszt.”

A korábbi években láthattuk, mi mindenre képesek a versenyzők, csapatok, hogy a következő napon ne elsőként kelljen rajtolniuk. Ha a legjobb idő hátrány lesz a kvalifikáción, mi értelme lesz azon hajtani? Az embernek az az érzése az ötlettel kapcsolatban, hogy a régen nagy népszerűségnek örvendő, ma már kicsit unalomba fulladó shakedown ezzel teljesen tönkremegy. Esetleg ha világbajnoki pontok is járnának a kvalifikáció legjobbjainak?

 

Andrew

 

2013. augusztus 17.