Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Ogier és Meeke a részidők tiltásáról

 

Ogier és Meeke a részidők tiltásáról

A Motorsport Világtanács mindenkit meglepő hirtelen döntése volt, hogy megtiltotta a részidőik versenyzők felé történő megadását, miközben azok a gyorsasági szakaszt teljesítik. A Monte-Carlo Rallye-n nem esett túl sok szó erről, ami azt támasztja alá, hogy a dolog nem is okoz akkora problémát.

A futamgyőztes Sebastien Ogier a következőket mondta el erről a verseny előtt: „Mindenki számára ugyanaz a dolog. Alkalmazkodnunk kell ismét, részidők nélkül kell mennünk. Itt Monte-Carlóban lesz ez különösen nehéz, amikor az az érzésed, hogy nagyon lassan vezetsz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a feltételek egyformák mindenkinek, ugyanakkor nehéz higgadtnak maradni anélkül, hogy azon gondolkodnál, túl sokat vesztesz. Évekkel ezelőttről mindannyian ismerjük ezt a helyzetet, de ismét új a dolog. Az én szemszögemből én vagyok az első az úton, úgyhogy úgysem kapnék annyi részidőt. Meg fogok próbálni egy kis határt tartani és kimaradni a bajból.”

A verseny indulásánál Ogier attól is tartott, hogy az ő és a Sebastien Loeb rajtideje közötti különbség Loeb számára előny lesz, úgyhogy a tiltás tulajdonképpen neki kedvezett.

Kris Meeke is beszélt a részidőkkel kapcsolatos új szabályról a versenyen: „Őszintén megvallva az utolsó öt vagy hat verseny volt az tavaly, ahol a részidőket használtam, sosem kaptam előtte egy versenyemen sem, úgyhogy számomra nem lesz ez egy nagy változás. A tavalyi év elején nem akartam és nem is kellettek részidők, mivel tanultam és a tempóm sem volt annyira fantasztikus. Amikor aztán javult a sebességem, igen, hasznos volt odafigyelni rájuk. Úgy gondolom azonban, hogy azok a versenyzőket, akik megtanultak támaszkodni erre az évek során, jobban befolyásolja, én ugyanakkor mindössze öt vagy hat versenyen használtam őket, úgyhogy ha elveszik őket, nem számít annyira.”

 

Andrew

 

2015. január 28.