Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Tervek a WRC 2 fellendítésére

 

Tervek a WRC 2 fellendítésére

A rali világbajnokság struktúrájának jelentős változtatásán gondolkodik az FIA a privát résztvevők és a fiatal versenyzők segítése érdekében.

Az autósportok vezető szervezete külön gyártói díj bevezetését vette fontolóra 2020-ra a rali világbajnokság második vonalán, a WRC 2-n belül egy új specifikációjú R5-ös autóval együtt, hogy áthidalja a különbséget a WRC 2-ben futó masinák és az újgenerációs World Rally Car-ok között.

A WRC 2-es bajnoki csatát gyári támogatottságú csapatok uralják. 2013-ban Robert Kubica győzött a Citroen hathatós közreműködésével egy DS3 RRC-vel, a következő két esztendőben Nasser Al-Attiyah nyerte a bajnokságot az M-Sporttal jó kapcsolatot ápoló Autotek Ford Fiesta RRC-jének volánja mögött. 2016-ban, valamint tavaly a Skoda Motorsport pilótái, Esapekka Lappi, majd Pontus Tidemand lettek a sorozat legjobbja az R5-ös Fabiával, és most már biztos, hogy idén is a csehek egyik versenyzője fogja learatni a babérokat a szezon végén.

Az R5-ös kategóriába tartozó autók 2013-ban léptek színre azzal a céllal, hogy esélyt kínáljanak a privát versenyzőknek tehetségük rali világbajnokságon történő megvillantására, a WRC 2-es bajnoki címet ugyanakkor egyszer sem tudta megnyerni egy valóban privát versenyző.

Az FIA reméli, hogy a tervezett változtatások lehetővé teszik a privátok számára, hogy megküzdjenek a második vonal világbajnoki címéért, miközben meghagyják a lehetőséget a Skoda és társai számára, hogy alakulataikkal a gyártói címért küzdjenek. Ez azt is jelenti, hogy a gyári versenyzőknek fel kellene áldozniuk a saját bajnoki lehetőségüket a munkaadójukéért.

A beszámolók szerint ugyanakkor a gyártói osztály pilótáinak egy úgynevezett R5-plus autó vezetésére lenne lehetőségük, ami nagyobb teljesítménnyel rendelkezne – ezzel csökkenne a csaknem négyszáz lóerős WRC-k előnye a jelenlegi, nagyjából 280 lovas R5-ös gépekkel szemben.

A dolgot a rali világbajnokság bizottsága más témákkal együtt a jövő heti rendkívüli ülésén fogja tárgyalni Párizsban.

 

Andrew

 

2018. október 3.