Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai - Michel Nandan véleményezi a világbajnokság kényes kérdéseit

 

Michel Nandan véleményezi a világbajnokság kényes kérdéseit

Hosszú várakozás után a Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a rali világbajnokság 2014-es versenynaptárát. Michel Nandan beszél arról, hogy ez megfelel-e a sorozat újoncának, a Hyundai csapatának: „Végre lehetőségünk van arra, hogy elkezdjük tervezni a jövő évi bajnokságot. Nagy segítség számunkra az, hogy a versenyek és az időpontok közül nem sok változott. Reméltük, hogy ez így lesz, minden, amit eddig terveztünk, az idei naptáron alapult. Csalódott vagyok Görögország kiesése miatt. Az Akropolisz Rally egy olyan verseny, ami mindig is a rali világbajnokság része volt és ami a sorozat számára nagyon is különleges. Lengyelországról nem tudunk sokat.”

A Hyundai Motorsport vezetője elmondta azt is, mi a véleménye az FIA egyik legújabb ötletéről, miszerint a világbajnoki futamok az utolsó szakaszos szétlövésben dőlnének el: „Nem támogatom, hogy a verseny vasárnap dőljön el csupán. Személy szerint nem gondolnám, hogy ez lenne a ralisport szellemisége. Az is biztos azonban, hogyha valami segíti az embereknek jobban megérteni a ralisportot a televízión keresztül, akkor miért ne, de abban nem vagyok biztos, hogy jó ez az út.”

A murvás versenyek jelenlegi fordított rajtsorrendjéről és a rajtpozíció választásról is nyilatkozott Nandan: „Ami nem jó a jelenlegi fordított rajtsorrendjével kapcsolatban, az az, hogy a legjobb versenyző rajtol a legjobb pozícióból, így a különbségek tovább növekednek. A pályaversenyzésben a hendikep rendszerrel, a rajtsorrend megállítással, vagy bármi mással azt keresik, hogyan tudnák megszüntetni azt, hogy mindig ugyanaz nyerjen, a célból, hogy küzdelmet generáljanak. Számomra az lenne a legjobb megoldás, ha a versenyzők mindig a bajnoki pontversenyen elfoglalt pozíciójuk szerint rajtolnának minden nap. Talán nem mindig lennének az úton a legjobb pozícióban, de tíz évvel ezelőtt tudták ezt kezelni a pilóták. Ez elejét venné a taktikázások szükségességének és a csapatutasításoknak.”

 

Andrew


2013. október 29.