Get Adobe Flash player

A ralisport szabályváltozásai

 

Változások a 2013-as rali világbajnokságon

A Motorsport Világtanács ülésén több megállapodás született a rali világbajnokság 2013-as szezonját illetően. Íme, a részletek:

 

Segítség a WRC-s csapatok felé

A költségcsökkentési folyamat részeként, illetve a nagyobb nevezési létszám elérése érdekében a világbajnokság csapatküzdelmeibe nevező alakulatoknak mindössze egy Európán kívüli versenyen kell részt venniük. A csapatoknak ugyanakkor a korábbiakhoz hasonlóan hét versenyt kell megjelölniük és azon elrajtolniuk, hogy értékelhetők legyenek a bajnokságban.

 

WRC 2

Felülvizsgálták a rali világbajnokság kiegészítő kategóriáinak struktúráját, szem előtt tartva a részt vevők érdekeit és igényeit.

2013-tól a jelenlegi Szuper 2000-es világbajnokságot (SWRC) a WRC 2 bajnokság váltja. Erre négykerékhajtású autókkal (R5, R4 és S2000) lehet nevezni. A WRC 2 bajnokságon belül külön kiírás lesz az N csoportos autók részére. A WRC 2 bajnokságot csapatok, sofőrök és navigátorok részére írják ki, a hét megrendezésre kerülő futamból hat eredménye fog beleszámítani az értékelésbe mindenkinél.

 

WRC 3

A Production Car World Rally Championship (PWRC) helyébe a WRC 3 bajnokság lép, melyen a kétkerékhajtásos R csoportos autókkal (R3, R2 és R1) lehet részt venni. A bajnokságot csapatok, sofőrök és navigátorok részére írják ki, a hat megrendezésre kerülő futamból öt eredménye fog beleszámítani az értékelésbe mindenkinél.

 

A Junior kategória visszatér

A WRC Academy kategória átnevezésre kerül, az új megnevezés Junior WRC Championship. A Junior kategóriát a WRC Academy 2011-es bevezetésekor szüntették be.

 

Első a biztonság

Biztonsági okokból azonnali hatállyal engedélyezett az aszfaltos versenyeken is a World Rally Car-ral részt vevő párosok számára a „jégkém” autó használata.

 

Költségcsökkentő lépések

A költségek csökkentése és a nevezői létszám bővítése érdekében 2013-tól a csapatok versenyébe nem nevezett párosok autóiban nem lesz kötelező az adott gyártó legutolsónak homologizált alkatrészeit használni. Ugyanez érvényes a WRC 2 bajnokságban részt vevő 1,6 literes, turbófeltöltéses motorral szerelt autókra is.

 

2013-as versenynaptár

A 2013-as rali világbajnokságot a legendás Rallye Monte-Carlo nyitja, mely immár 80. alkalommal kerül megrendezésre. Az idei versenynaptárhoz képest a futamokat tekintve egy változás van, a szokásos rotációt követve ezúttal Ausztrália rendezhet versenyt Új-Zéland helyett. Az olasz megmérettetés az októberi időpont helyett júniusban kerül megrendezésre a tervek szerint, míg a Wales Rally GB visszakerül tradicionális novemberi helyére.


A naptártervezet időpontjai a versenyhétvége vasárnapi napjait mutatják. A pontos dátumokat az egyes versenyek szervezői fogják közzétenni.

Rallye Monte-Carlo: január 20.

Rally Sweden: február 10.

Rally Mexico: március 10.

Rallye de Portugal: április 14.

Rally Argentina: május 5.

Acropolis Rally: június 2.

Rally d’Italia: június 23.

Rally Finland: augusztus 4.

Rallye Deutschland: később kerül kiadásra

Rally Australia: szeptember 15.

Rallye de France: október 6.

Rally de Espana: október 27.

Rally of Great Britain: november 17.


A versenynaptárat a Motorsport Világtanács egy későbbi ülésén véglegesíti.

 

Andrew

 

2012. szeptember 29.