Get Adobe Flash player

Solberg visszatérne a rali világbajnokságra 2015-ben

Petter Solberg a következő szezonban feltűnést keltene és visszatérne a rali világbajnokságba.

Az idei év – ezzel együtt a történelem első – rallycross világbajnoka sosem titkolta ambícióit azzal kapcsolatban, hogy ismét a ralisportban versenyezzen.

Miközben partnereket keres a norvég arra, hogy a rallycross címét jövőre megvédhesse, annak opcióit is nézi, hogy abba a sorozatba térjen vissza, ahol 2003-ban elnyerte első világbajnoki koronáját. Solberg a tárgyalásokkal kapcsolatban azonban nem osztott meg semmilyen részletet. „Történnek dolgok, és igen, talán van lehetőség ismét a rali világbajnokságon menni. Semmi sem dőlt még el a következő szezonnal kapcsolatban. Mindig is mondtam, sosem mondom, hogy soha, amikor a rali világbajnokságra történő visszatérésről kérdeztek. A ralisport a szívem csücske, mindig is az marad.”

A fiatalabbik Solberg fivér azt is elárulta, a Monte-Carlo Rallye túl közel van ahhoz, hogy bármilyen szerződést is tető alá hozzon. „Az első fordulón nem leszek ott, ez eléggé bizonyos. Azt követően azonban ki tudja! Szeretem Svédországot és jól teljesítettünk ott az elmúlt néhány évben” – utalt arra, hogy a svéd futam historic kiírását megnyerte Ford Escortjával.

Solberg a 2012-es idény végén hagyta el a rali világbajnokságot, amikor a Ford is kivonult, abban az évben a tizenhárom futamból ötször végzett dobogón a Ford Fiesta RS WRC-vel. Győzni viszont 2005-ben tudott utoljára világbajnoki futamon.

Az Autosport magazin Gregor Grant díját idén a két különböző szakágban megszerzett világbajnoki címével kiérdemlő pilóta nemrégiben ismét raliautóba ült, a Condroz Rally-n egy Citroen C4 WRC-vel indult, és vezette is a versenyt, amíg egy erőátviteli hiba miatt kiállni kényszerült. Solberg úgy érzi, a rallycross-ban töltött időszak adott neki új erőt, hogy megpróbáljon visszatérni a raliba. „Kétségtelen, hogy egy komplettebb versenyzőnek érzem magamat” – mondja. „Amikor elrajtoltam a Condrozon, erősebb volt az érzés, mint bármikor máskor a kormány mögött. Amit az elmúlt két évben csináltam, arra késztetett, hogy megnézzek mindent és kicsit másképp elemezzem a dolgokat. Jobban vezetek most, mint valaha.”

Solberg már a tavalyi Finn Rally idején is kereste a lehetőségeket, akkor azonban nem sikerült összehoznia, hogy visszatérhessen a rali világbajnokságra.

 

Megindultak a pletykák

Ahogyan az évnek ebben az időszakában lenni szokott, a szóbeszédek teljes sebességgel érkeznek. Ezek egyikének Solberg is az érintettje, a másik pedig Robert Kubica, aki azon van, hogy továbbra is a rali világbajnokság részese legyen. A pletykák arról szólnak, hogy a két versenyző 2015-ben csapattársak lesznek a ralisport legfelsőbb kategóriájában és a PH Sport színeiben DS 3 WRC-kkel fognak versenyezni. A hírforrások azt is tudni vélik, hogy a kocsik Pirelli abroncsokon fognak futni, mivel az olasz márka szeretné megerősíteni jelenlétét a sorozatban.

Solberg több helyütt is elmondta, szeretné megvédeni a rallycross világbajnoki címét, úgyhogy azt rögtön le is lehet szögezni, hogy a norvég mindkét sorozatban nem fog teljes idényt futni, ugyanis a rallycross és a rali világbajnoki versenynaptárban öt helyen is ütközés van.

 

Andrew

 

2014. december 13.