Get Adobe Flash player

Fordulat a közel-keleti bajnokságban - Folytatódik a zúgolódás Közel-Keleten

 

Folytatódik a zúgolódás Közel-Keleten

A közel-keleti bajnoksággal kapcsolatos elégedetlenség nem csillapodik, annak további táptalajt adtak a YouTube videómegosztóra feltett felvételek, miszerint mind a győztes és ezzel végül a bajnoki címet elhódító Nasser Al-Attiyah-nak, mind a céldobogóra elsőként felálló, de a győzelemtől végül megfosztott Khalid Al Qassiminek akadtak nehézségei azzal, hogy a kijelölt pálya vonalán haladjon. A felvételek szerint mindketten az engedélyezett tízméteres sávon belül maradtak a kanyarlevágásoknál, ez ugyanakkor nem így történt a pálya mentén felállított jelzőkarók esetében. Az, hogy ezzel időt nyertek egymás ellenében, nem bizonyosodott be.

A dolog érdekessége, hogy Al-Attiyah, aki előzetesen a második helyen végzett, taktikai előnyben volt az óvás beadásával. Az Egyesül Arab Emírségekbeli vetélytársának ugyanis kevésbé volt értelme a verseny folyamán olyan versenyző ellen óvnia, akit megelőzött. Az ügynek folytatása nem lehet, mivel kihirdették már a végeredményt.

Az Al Qassimi ügyvédje által kiadott közleményben az áll, hogy több „sokkal példátlanabb pályaelhagyás is volt, amiért nem büntették meg”. Az arab úgy érzi, a határozat túl messzire ment a katari versenyző érdekében, majd hozzátette: „Újra meg újra követeltem, hogy a bajnokság folyamán legyenek kamerák az autókban, hogy minden szakaszon nyomon lehessen követni a versenyzők útját, de nem vették figyelembe a kérésemet.”

Az általános vélemény az, hogy a 2014-es közel-keleti bajnokságot nem a kanyarlevágás döntötte el, a fő riválisok egyike sem bűnösebb, mint a másik. A levágásokkal, a tíz méteres sávval és a jelzőkarok kikerülésével kapcsolatos vitáknak nincs értelme. A bajnokságban az bizonyult döntőnek, hogy az arab ellenlábasok minden elképzelhető jogi és sporteszközt bevetettek annak érdekében, hogy elérjék céljukat.

 

Andrew

 

2014. december 21.