Get Adobe Flash player

A Polo R WRC technikai megoldásai - Turbós erőmű

 

Turbós erőmű

Breaking news! Új, wolfsburgi ragadozót láttak! Ismertetőleje a kigyorsításnál hallható „bang-bang” hang.

A hajtűkanyarban a Polo R WRC a fizika törvényeivel küzd, miközben a hátsó kerekek az elsőknél szélesebb ívben csúsznak. A Volkswagen pilótája, Sebastien Ogier a gázpedált tövig nyomva katapultálja aztán a szupergyors autót a kanyarból kifelé. Az 1,6 literes TSI motorból háborús övezetekre hasonlító „bang-bang” hang hallatszik. A WRC a másodperc töredéke alatt el is tűnik, csak porfelhőt hagy maga után.

Nehéz elhinni, hogy a jelenlegi World Rally Car-ok motorházteteje alatt dolgozó technika ugyanaz, mint ami az utcai kocsikban szolgál: egy TSI benzinmotor 4 hengerrel, 1,6 literes hengerűrtartalommal, direkt befecskendezéssel és katalizátorral.

A rali világbajnokság szabályai szerint minden csúcskategóriás raliautó ennek a specifikációnak kell, hogy megfeleljen. A fejlesztőmunkának és a csúcstechnológiának köszönhetően ugyanakkor elképesztő paramétereket lehet kihozni belőlük: a legnagyobb teljesítmény 315 lóerő 6250 percenkénti fordulatszámon, a maximális nyomaték 425 newtonméter, az álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre történő gyorsuláshoz mindössze 3,9 másodpercre van szükség. A csúcssebesség körülbelül 200, függően a hatsebességes szekvenciális váltó beállításaitól és az útfelülettől.

A Polo R WRC arzenáljának központi eleme a turbófeltöltő. Ez a hulladék energiát hasznosítva működik, a motortöltés nyomását fokozza, ami által több üzemanyag égethető el, így növelve a teljesítményt. A WRC-kre vonatkozó szabályok itt ismét közbeszólnak, egy 33 milliméter szűkítőt kell a turbóra szerelni a kapacitásának kordában tartása miatt. Azért, hogy a mérnökök ne piszkálhassák, az FIA megjelöli a motort.

Hogy nagy turbónyomás álljon rendelkezésre alacsonyabb motorfordulaton is, az anti-lag system gondoskodik erről. Ez a turbólyukat egy pillanat alatt megszünteti. Mivel azonban a folyamat alatt a kipufogóban robban fel az elégetlen üzemanyag, a Polo reakciója egy hangos BANG!

 

Andrew