Get Adobe Flash player

A Polo R WRC technikai megoldásai - Mi hajtja a világbajnok autóját?

 

Mi hajtja a világbajnok autóját?

 

4MOTION és négykerékhajtás

 

Amikor jobb lábával lenyomja a pedált Sebastien Ogier, az újonnan avatott bajnokautó mind a 315 lóerőt az útra viszi. A maximális tapadás érdekében okosan osztja el az erőt a négy kerék között, a lehető legkisebb csúszással. A bűvös szó a négykerékhajtás. Ami Sebbel csodát tesz, a sorozatgyártású Volkswageneknél is elérhető a 4MOTION rendszer képében. A Rally The World összehasonlította a két erőátviteli rendszert.

Több mint 30 éve, hogy az Audi a négykerékhajtással revolúciót hajtott végre a ralisportban. Amikor az Audi Quattro először állt rajthoz 1981-ben a Janner Rally-n, Seb Ogier meg sem született még. 2013 szeptemberében Seb Ogier úgy vigyorgott, mint egy kisgyerek karácsonykor, amikor megtehetett néhány kört a legendás Audi Quattróval az angliai Castle Combe-ban megrendezett Rallyday-en. „Leírhatatlan érzés egy ilyen rali klasszikust vezetni. A tapadás még mindig a legjobb” – mosolygott Ogier.

Nem sokkal a Quattro bemutatkozása után minden raliautó négykerékhajtással készült. Optimális nyomatékelosztás, állandó vezetési karakterisztika főként a határokhoz közel, ez volt az, ami miatt senki sem akarta ezt a technikát nélkülözni a világbajnoki győzelemért folytatott csatában. És még mindig ugyanez a helyzet. A négykerékhajtásos technológia fejlődése kvantum méretű lépéseket vett mind a ralisportban, mind a tömeggyártású járművek esetében. 

„Van néhány hasonlóság a rali- és a tömeggyártású autók négykerékhajtásának alapgondolatában, mint amilyen a Volkswagennél a 4MOTION” – mondja el Francois-Xavier Demaison, a Volkswagen Motorsport rali világbajnoki csapatának technikai projektmenedzsere, aki a Polo R WRC-ért teljes egészében felelős. A hajtásnyomaték útra történő optimális átvitele a top prioritás, főleg a Polo R WRC esetében, mely autónak az ideális nyomvonalon kell maradnia. A sorozatgyártású járműveknél a négykerékhajtás a kitűnő vezetési kényelem miatt is fontos, de ez egy olyan dolog, ami nélkül egy raliversenyzőnek ki kell tudni bírni.

A 4MOTION a Volkswagen sorozatgyártású autóinak a legjobb teljesítményt biztosítja, más szavakkal nagyobb biztonságot és a különböző szituációkban nagyobb kontrollt ad, amikor ez számít. Az állandó négykerékhajtás teljes nyomatékot biztosít a rali világbajnokság versenypályáin Seb Ogier-nek a Polo R WRC-ben. És Seb lenyűgözően bizonyította, ez az alapelv a legjobb: elhódította a 2013-as rali világbajnoki címet.

 

Andrew