Get Adobe Flash player

Monte-Carlo Rallye 2015 - 1. nap

A Monte-Carlo Rallye 1. napja

 

A 2015-ös rali világbajnokság a Monte-Carlo Rallye-val vette kezdetét. Csütörtökön este a Kaszinó téri hivatalos rajtceremónia után két gyorsasági, 41 kilométernyi mért szakasz rögtön várt is a mezőnyre útban a verseny másik központja, Gap felé.

A verseny nagy durranása Sebastien Loeb egy alkalomra való visszatérése, a közvélemény izgatottan várta a közte és a világbajnoki stafétát tőle átvevő Sebastien Ogier közötti csatát. A dolgot színezte, hogy míg utóbbi elsőként, előbbi csupán tizennegyedikként rajtolhatott el, ami egészen eltérő pályaviszonyokat is eredményezhet, azt azonban mindketten elismerték, hogy Monte-Carlóban sosem lehet tudni előre, melyik pozíció lesz előnyös vagy hátrányos. További érdekességnek számított a részidők megadásának tiltása a versenyzők felé. „Itt Monte-Carlóban lesz ez különösen nehéz, amikor az az érzésed, hogy nagyon lassan vezetsz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a feltételek egyformák mindenkinek, ugyanakkor nehéz higgadtnak maradni anélkül, hogy azon gondolkodnál, túl sokat vesztesz” – mondta erről a Volkswagen ásza, Ogier.

A párosok aztán nekiindultak és Loeb rögtön visszatért oda, ahonnan annak idején lehetetlen volt letaszítani: megnyerte az első, csúszós, jeges szakaszt, a másodiknak célba érő Ott Tanaknak nem kevesebb, mint huszonkét másodpercet adott huszonegy kilométeren. Ogier a másodikon visszavágott, oda ő jobb, nagy vetélytársa pedig rosszabb gumiválasztást eszközölt, mint az elsőn, ráadásul Loeböt itt nagyon sok kihordott murva és sár is, valamint két utolért autó is hátráltatta. Kettejük között tizenhárom másodperc a különbség a pénteki folytatás előtt.

Óvatosan kezdett, majd a második gyorsasági kapaszkodott fel a harmadik pozícióba Jari-Matti Latvala, akit a fordított eredményeket produkáló Tanak követ szorosan. Ötödikként az M-Sport másik pilótája, Elfyn Evans következik, majd Kris Meeke. A hetedik helyről Andreas Mikkelsen várhatja a folytatást, mögötte a jobbik hyundai-os Thierry Neuville, valamint Mads Ostberg és Henning Solberg következik.

Dani Sordo nincs az első tízben, mivel az első szakaszon becsúszott az árokba. Robert Kubicának is volt egy megforgása, ráadásul Ford Fiestájának elektromos problémái miatt perceket vesztett a lengyel. A viadal első nagy áldozata a tavalyi második helyezett Bryan Bouffier, a privátként rajtoz álló francia a második gyorsaságin szenvedett balesetet.

A WRC 2-t a Citroen protezsáltja, Stephane Lefebvre vezeti a fordos Marton Koci és a Citroen DS3 R5-tel autózó Quentin Giordano előtt.

A WRC 3 és a junior világbajnokság mezőnyének állása megegyezik, Quentin Gilbert vezeti a Citroen DS3 R3T-k versengését Terry Folb és Simone Tempestini előtt.

 

Eredmények az 1. nap után:

1. Sebastien Loeb Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC 30m 8.2s
2. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC +13.3s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +36.1s
4. Ott Tanak M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +38.6s
5. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +47.4s
6. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +59.8s
7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +59.9s
8. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +1m 6.8s
9. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +1m 8.7s
10. Henning Solberg M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +1m 17.6s

 

Andrew

 

2015. január 22.