Get Adobe Flash player

A Francia Rallye jövője - Korzika kész visszaszerezni a világbajnoki státuszt

 

Korzika kész visszaszerezni a világbajnoki státuszt

Várhatóan a Tour de Corse ad helyet a rali világbajnokság 2015-ös francia futamának azok után, hogy a korábban Strasbourgban megrendezett eseménynek finanszírozási problémái akadtak.

Az FIA és a WRC Promoter tárgyalásokban áll az Eurosport Events-szel azzal kapcsolatban, hogy erre sor kerülhessen idén, a szigeten megrendezésre kerülő futam ugyanis a rali Európa-bajnokság 2015-ös versenynaptárában kapott helyet eredetileg.

Korzika hosszú történelemmel rendelkezik a rali világbajnokságot illetően, annak egyik alapító futama volt 1973-ban. 2008-ig volt a sorozat része, a francia világbajnoki futam ezt követően vándorolt át a Sebastien Loeb otthonának tekinthető Elzász régióba. Loeb tavalyi távolléte viszont csapást mért a nézőszámra, a helyi önkormányzatok ezek után gondolták át a regionális támogatást és döntöttek annak mérséklése mellett, ami ellehetetlenítette a futam idei tető alá hozását.

A Tour de Corse világbajnoki futamként történő megrendezéséhez a hírek szerint a 1,5 millió eurós költségvetés fele hiányzik még, a források szerint azonban ennek előteremtésére reális esély van a gall autósport szövetségnek köszönhetően, mivel az FFSA mindenképpen a versenynaptárban akarja tartani a futamot és elkötelezett, hogy idén is legyen francia viadal a rali világbajnokságon.

Az FIA és a WRC Promoter is bizakodó azzal kapcsolatban, hogy mindegyik futam megrendezésre kerül a 2015-ös szezonban. „Úgy döntöttünk, hogy tizenhárom verseny lesz idén, és ez az, amiért küzdünk is. Ha egyik futamunk helyszínváltást fontolgat, ahol tudjuk, megpróbáljuk őket támogatni, és az ígéreteknek megfelelően teljesíteni” – mondta el Oliver Ciesla, a világbajnokság promóterének vezetője.

„A rali világbajnoki futamok szigeten történő megrendezésével kapcsolatos álláspontom közismert, nem a kedvenc opcióm ez, ugyanakkor tudjuk, hogy a sport szempontjából egy top minőségű versenyünknek kell lenni, úgyhogy képesek vagyunk ezzel élni” – folytatta Ciesla. „Voltak versenyek Korzikán korábban is, nem panaszkodnánk, ha oda kellene menni.”

Loeb elmondta, hálás, hogy saját régiójának megvolt az esélye a rali világbajnoki futam rendezésére.

„Úgy gondolom, pozitívnak kell maradni emiatt” – mondta el Loeb. „Volt egy esély arra, hogy Elzászban legyen a verseny, és ha nem lettem volna nyolcszoros vagy kilencszeres világbajnok, sosem lett volna ott a rali. Voltak nagyszerű pillanataink, ez egy nagyszerű verseny volt rengeteg nézővel, most viszont itt van az ideje talán máshová menni. Nagyszerű volt, hogy volt egy ilyen, de véget ért most.”

És hogy mennyire lehet együttműködő az Eurosport Events? Az Európa-bajnokság versenynaptárának kihirdetése után nem sokkal belekerült abba tartalékként a Rallye du Valais, amit a Tour de Corse-hoz hasonlóan szintén ősszel szoktak megtartani. Ennek megfelelően Svájcban lehetne az Európa-bajnokság zárása, míg Korzika a világbajnoki fordulónak adhatna helyet az eredeti időpontjához képest pár héttel korábban.

 

Andrew

 

2015. február 3.