Get Adobe Flash player

A Francia Rallye jövője - Ismét világbajnoki futam Korzikán

 

Ismét világbajnoki futam Korzikán

Hosszú találgatásokat követően bejelentették, hogy a rali világbajnokság visszatér Korzika szigetére. Erre azt követően kerül sor, hogy az utóbbi években a francia futamnak helyet adó helyszín nem vállalta a folytatást. A dolog várható volt, miután az Elzász régió kijelentette, nem támogatja a továbbiakban a Strasbourg központú futamot.

Azt, hogy a Tour de Corse a rali világbajnokság egyik futamaként kerül megrendezésre október 1-4. között, a Franciaország autósport szövetsége jelentette be. A korzikai területi önkormányzatok megerősítették a rali világbajnokság szervezői felé, hogy az esemény erős gazdasági támogatást kap, amennyiben a sorozat visszatár a szigetre, az FFSA pedig megújítja a korábbi kapcsolatait a futam rendezőivel. A Tour de Corse-ot a l’Assemblée de la Collectivité Territoriale de Corse szervezi, akik négy helyi autóklub gazdasági és logisztikai támogatását is élvezik.

Az FFSA közleménye szerint a verseny célja, hogy „a múlttal újuljon meg, melynek során a francia esemény megalapozta hírnevét”. Az útvonal a Haute Corse régiót és Dél-Korzikát is érinteni fogja, a programba hosszú szakaszokat iktatnak a szervezők. Akkor, amikor az utolsó rali világbajnoki futamokat rendezték Korzikán, az esemény Ajaccio városa körül zajlott, amikor azonban az Európa-bajnokság fordulójaként látogatott el a mezőny a szigetre, délebbre költözött a viadal. Az ez évi esemény rajtját Porto-Vecchióba tervezték eredetileg, a mostani bejelentést követően azonban egyelőre nincsenek további információk az útvonalról, egy 74 kilométeres maratoni szakaszról viszont pletykálnak már.

A Tour de Corse 1956-ban került megrendezésre először, majd a világbajnokság indulásától, 1973-tól állandó részese volt a ralisport csúcskategóriájának egészen 2008-ig.

Az Európa-bajnokság részéről nem történt még bejelentés, hogy az ő november 5-7-re tervezett eseményük a világbajnoki futammal együtt korábban futna. Valószínűbb azonban, hogy a tartalékként feltüntetett Rally du Valais venné át a kontinenssorozat zárófordulójának helyét.

 

Andrew

 

2015. február 6.