Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC

 

Visszatér a Toyota?

Az autóipari óriásvállalat, a Toyota megépítette azt a motort (Global Race Engine – globális versenymotor), mellyel részt tud venni a különböző autósport sorozatokban, és szó van a gyár rali világbajnokságba történő visszatéréséről is.

A rali világbajnokság technikai szabályzatának teljes mértékben megfelelő 1,6 literes turbófeltöltéses erőforrás tesztelése megkezdődött a Toyota Motorsport GmbH (TMG) kölni székhelyén, azt várhatóan még ebben az évben beépítik valamelyik modelljükbe, nagy valószínűséggel a Yaris-ba.

A TMG szóvivője a következőket nyilatkozta: „Egy Szuper 2000-es kocsi felé tendálunk, mely az ügyfelek számára lenne elérhető. Ez egy fejlesztési projekt, de még nagyon az elején járunk, olyannyira a kezdeti fázisban, hogy a motort néhány hete indítottuk be először. Az autó az idei évben nem is fog még elkészülni. Egy globális versenymotort készítünk, melyet bármilyen autóba beépíthetnénk, de a Yaris-nak lenne a legnagyobb értelme.”

A Toyota jelenleg azon dolgozik, hogy a hosszútávú világbajnokságban részt vegyen, de a szóvivő elárulta, a cég középtávú tervei között szerepel a ralisport is.

„Közép- és hosszútávon a rali világbajnokság logikus döntés” – mondta. „Korábban részt vettünk már ebben, most pedig visszatérünk a ralisportba.

A Toyota már rendelkezik egy, a TMG által fejlesztett raliautóval, ami nem más, mint az R1-es kategóriába tartozó Yaris.

A Toyota korábban a ralisport egyik uralkodó gyártója volt, hét világbajnokságot nyertek. A visszatéréssel a Fordhoz, a Citroenhez, a MINI-hez és a Volkswagenhez csatlakoznának a ralisport csúcskategóriájában.

 

Andrew

 

2012. április 6.