Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Láthatáron a Yaris WRC

 

Láthatáron a Yaris WRC

A Toyota 2012-ben kinyilatkozta, elkezdték építeni a ralisportban is használható globális világmotorjukat, akkoriban a Toyota Motorsport elnöke, Yoshiaki Kinoshita meg is erősítette, hogy szándékaik szerint 2014-ben csatlakoznak a rali világbajnoksághoz. Azóta azonban egy-egy meg nem erősített információtól eltekintve nem lehetett hallani semmit a Toyota Motorsport GmbH ilyen irányú tevékenységéről.

Most viszont újabb hírt közölt a japán cég kölni bázissal rendelkező autósport részlege. A TMG megerősítette, hogy a Yaris WRC készen áll a 2014-es tesztelésekre. A cég szóvívője így nyilatkozott: „A TMG részéről nagyon érdekel minket, hogy visszatérjünk a rali világbajnokságra. A jövő évben elkezdjük tesztelni a Yaris World Rally Car-t az 1,6 literes turbómotorral. Ez egy visszafogott program lesz, azért zajlik, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk az autóról, valamint hogy felfrissítsük és gyarapítsuk technikai tudásunkat a World Rally Car üzemeltetésével kapcsolatban.”

A hírek szerint az autó jelenleg is épül, a gyár a versenyeztetéséről ugyanakkor nem határozott még. „Nem döntöttünk még arról, hogy mikor lépünk be a rali világbajnokságba” – mondta el Pascal Vasselon, a Toyota LMP1-es, tehát endurance programjának technikai igazgatója.

A Toyota szóvívője hozzátette, hogy formális zöld jelzés ugyan nincs még a visszatérésre, ugyanakkor „ésszerű” dolog volt közölni azt, hogy hogyan haladnak. „A végső döntést Japánban hozzák meg, és jelen pillanatban nincs konkrét igény vagy egy rögzített terv, de reméljük, hogy ez is be fog következni. Ésszerűnek tűnt elmondani, hogy a láthatáron van ez.”

 

Toyota és Motorsport Italia együttműködés egy WRC-ért

Egyes külföldi sajtóorgánumok azt is tudni vélik, hogy a Yaris WRC fejlesztésébe a Motorsport Italiát is bevonják. Az értesülések szerint az autó első néhány kilométerét január végén teheti meg zárt kapuk mögött, a tesztprogram pedig a következő hónapban kezdődik, amikor a tesztpilóták kiválasztására is sor kerül.

Az olasz csapat – mely rendelkezik a megfelelő tudással, köszönhetően a Mitsubishi Ralliarttal történt együttműködésnek, ami során a Lancer Evo X-est fejlesztették, de szerepeltek a MINI gyári alakulataként is – fog a logisztikával és a gyakorlati feladatokkal foglalkozni, míg a mérnöki munkát továbbra is a Toyota végzi. A rali világbajnokság korábbi meghatározó márkája a kétéves előzetes felkészülés után további két évet szán a fejlesztésre és a tesztelésekre, így a Yaris WRC 2016-ban mutatkozhatna be.

A Motorsport Italia részéről Bruno De Painto nem kommentálta a hírt, míg Mario Stagni azt mondta, nem erősítheti meg a híreszteléseket.

 

Andrew

 

2013. december 5.