Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Makinen kritikája Meeke és Latvala felé

 

Makinen kritikája Meeke és Latvala felé

A Toyota GAZOO Racing ralicsapatának vezetője, Tommi Makinen kritikával illette a Finn Rally során két pilótáját, Kris Meeke-t és Jari-Matti Latvalát, mondván elfeledkeztek a csapat tervéről.

Meeke szombaton délelőtt a kakaristoi szakaszon állt félre, miután leamortizálta Yaris WRC-jének bal hátsó futóművét, Latvala pedig ugyanazon a helyen szedett össze egy defektet. A finn autójának bal hátsó karosszériaeleme is sérült, de képes volt folytatni, a következő gyorsaságin egy legjobb időt futott.

Makinen Meeke esetéről értesülve azt nyilatkozta, hogy elmondta a pilótáinak a verseny előtt, kontrollálják a versenyt, valamint hogy nem volt szükség olyan keményen nyomni, mint ahogyan tették. „Természetesen mindannyian nagyon csalódottak vagyunk. Úgy tudjuk, hogy ötödik fokozatban volt, nekicsúszott egy nagy kőnek, és kitörte a hátsó futóművét” – mondta a szakvezető. „Sok volt még hátra, jó volt a sebességük, és ténylegesen tudták kontrollálni még a játékot. A verseny előtt beszéltünk a stratégiáról, hogy menjünk csak és kontrolláljuk a versenyt, és igazán jónak nézett ki, nem volt ok ennyire nyomni. De teljesen megértem, a ralisport nehéz. Elkövethetsz egy hibát, de hát ez az eredmény most.”

Mikor kiderült, Latvalát ugyanezen a ponton érte balszerencse az ouninpohjai szakasz megújult változatán, Makinen már enyhén szólva sem volt boldog. „Úgy gondolom, mindketten, Kris és Jari-Matti is elfelejtette, mi a cél erre a versenyre” – mérgelődött a négyszeres világbajnok nem sokkal az események után. „Volt egy jó megbeszélésünk a verseny előtt, megvitattunk dolgokat, és azt mondtuk: ’Ne próbáljátok meg követni Ottot. Csináljátok a saját dolgotokat, és koncentráljatok a saját vezetésetekre.’ Amikor azonban felvették a sisakot és belekerültek a nagy csatába, elfelejtettek mindent. Csak egy kérdés, hogy mi történt, mindketten azon gondolkodtak, hogy Ott olyan gyorsan megy… és megfeledkeztek a saját vezetésükről.

A koncentrációjuk megzavarodott valahogy. Amíg fenntartod a koncentrációt és összpontosítást azt illetően, hogy hol fogsz menni, minden működik – csináld ezt, és messze gyorsabb leszel kockázat nélkül. Sajnos nem ez az első alkalom idén. Mit tudunk csinálni? Hogyan mondjuk el nekik ismét, ismét és ismét, hogyan bízzunk meg bennük, hogy emlékezzenek erre?”

Latvala elfogadta a defekt miatti szemrehányást. „Egy árokban történt egy jobbos kanyar külső ívén” – magyarázta a pilóta. „Egy fej méretű nagy kő volt az. Tavaly a szervezők betont tettek ebbe a kanyarba, hogy megakadályozzák a levágást, idén azonban eltűnt ez, úgyhogy gyorsabban mentem keresztül a kanyaron, és szélesre csúsztam a kijáraton. Az én hibám volt.”

 

Andrew

 

2019. augusztus 5.