Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Toyoda elismerése Latvala felé

 

Toyoda elismerése Latvala felé

… avagy a Toyota rali világbajnoki visszatérésének története

 

Teljesen új versenyzői felállással indul neki a 2020-as rali világbajnoki szezonnak a Toyota GAZOO Racing, Sebastien Ogier, Elfyn Evans, illetve Kalle Rovanpera váltja Ott Tanakot, Jari-Matti Latvalát, valamint Kris Meeke-t.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke, aki a csapat győzelmei után mindig szót kér magának az aktuális sajtóközleményben, a sorcseréről szóló bejelentésben mindhárom 2019-es pilótájának külön-külön mondott köszönetet, Latvalához azonban hosszabban szólt, rávilágítva, hogy mennyire fontos volt a japán gyártó rali világbajnokságba történő visszatérésében a finn versenyző.

„Jari-Matti, köszönet neked, hogy három éven keresztül velünk küzdöttél.

Amikor 2014-ben először látogattam Finnországba, nem döntötte még el a Toyota, hogy visszatér a rali világbajnokságba. Nagyon izgatott voltam, mivel ez volt az első rali világbajnoki látogatásom, és álltam a hotel halljában, hogy lássam személyesen a versenyzőket. Jari-Matti, akkor a Volkswagen pilótájaként volt az első pilóta, aki megérkezett. Amikor izgatottan üdvözöltelek, egy barátságos hellót mondtál. Miközben csevegtünk, rájöttél, hogy a Toyotától vagyok én valaki, és boldogan beszéltél nekem a Corolládról és a Celicádról. Ez volt az a pillanat, amikor meghoztam a döntést, hogy visszatérünk; vissza kellett térnünk a rali világbajnokságba, miután egy ilyen pilóta emlékezett rá, hogy a Toyota versenyzett.

Mondhatni azt, hogy amennyiben nem találkoztam volna egy ilyen barátságos Volkswagen pilótával akkoriban, akkor talán a Toyota nem lenne most a rali világbajnokban.

Amikor két évvel később hallottam, hogy a mi pilótánk leszel, nagyon megindított ez a csodálatos végzet. Őszintén szólva nem vártam a szezon elején, hogy győzni tudunk az első szezonunkban. A cél az volt, hogy szerezzünk egy dobogós helyezést egy éven belül. Ugyanakkor a dobogóra hoztad a Toyotát azonnal, Monte-Carlóban. Aztán a dobogó tetejére vittél minket a következő hónapban Svédországban. Egy álom élmény volt ez.

Rettentően boldog voltam, hogy végül együtt állhattunk a dobogón tavaly Finnországban. Amikor utána visszanéztem a képeket, észrevettem, hogy az Ott-tól kapott pezsgőt rád locsoltam először. Úgy vélem, ez mutatja, hogy mennyire izgatott voltam attól, hogy először állhattam a dobogóra veled.

Tudom, hogy mennyire gondját viseled a Corolládnak és a Celicádnak, úgyhogy hiszek benne, hogy továbbra is egy Toyota hívő leszel. Maradjunk kapcsolatban!”

Latvala és Toyoda, illetve a Toyota nem mondott tehát búcsút egymásnak, a Yaris WRC-vel három szezon alatt két futamgyőzelmet arató versenyző a jelek szerint marad az alakulat kötelékében, és ott lesz néhány futam rajtjánál egy privát Toyotával 2020-ban is.

 

Andrew

 

2019. december 3.