Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Könnyű Ogier-vel dolgozni

 

Könnyű Ogier-vel dolgozni

A Toyota GAZOO Racing ralicsapata azt mondja, a hatszoros rali világbajnok Sebastien Ogier-vel történő együttműködés a kezdeti tapasztalatok alapján más, mint amire számítottak.

Amikor kiderült 2019 őszén, hogy Ogier a Citroentől a Toyotához igazol a 2020-as szezonra, ugyanaz a kérdés vetődött fel, mint akkor, amikor a francia pilóta a Volkswagentől az M-Sporthoz szerződött, illetve onnan visszament a Citroenhez: milyen együtt dolgozni vele? Változott?

Azok, akik véleményt formáltak azon két szezon során, amikor az FIA megpróbálta megnehezíteni az bajnoki éllovas életét és a versenyek első két napján a takarítói szerepkörre kárhoztatta – amit nagyrészt Ogier látott el –, azt mondták, Ogier gyakran civakodott és követelőző volt. Az volt. Úgy érezte, igazságtalanok a szabályok, és esélyegyenlőséget akart.

Akik azonban közel álltak hozzá, mást tapasztaltak meg az időközben számtalan futamgyőzelmet és hat világbajnoki címet begyűjtő pilótával kapcsolatosan. A Toyota technikai igazgatója, Tom Fowler is látja ezt már. Amikor arról kérdezték Fowlert, hogy milyen együtt dolgozni a csapattal az első győzelmét a Mexikó Rally-n megszerző pilótával, a következőket válaszolta a szakvezető: „Nagyon jól működik ez. Furcsa kezdete volt a szezonnak, hogy egy igazán világos kép alakuljon ki – Monte-Carlo a szezon nagyon korai szakaszában volt, de nagyon jól dolgoztunk együtt vele az első fordulón. Nyilvánvalóan nagyon keményen nyomja a dolgokat, ami jó, ez az, amit tennie kell. Azonban úriembernek megfelelően teszi ezt. Egy kicsit más ez, mint amire számítottam. Mindig hallasz sztorikat, hogy milyenek lehetnek az emberek, amikor azonban leülsz és dolgozol velük, egy kicsit más ez” – magyarázta Fowler.

„Eddig nagyon jó ez, főleg úgy, hogy figyelembe vesszük azokat a nagy kihívásokat, amikkel szembe találtuk magunkat – mint Svédországban, ahol senki sem tudta, hogy futni fog-e a verseny, vagy valami olyan körülmények között fog-e futni a verseny, amelyek között teszteltünk. Minden ilyen helyzet nyomást rak az emberre és azokra az emberekre is, akik együtt dolgoznak vele, de úgy gondolom, ő és a mérnökök nagyon jól kezelték eddig ezeket a rendkívüli versenyeket. Azt mondanám, együtt dolgozni Sebbel más, de pozitív módon más.”

Fowler hozzátette, az, hogy Ogier nagy tapasztalattal bír abban, hogy különböző csapatoknál dolgozott és hogy hogyan hozza ki az emberekből a legjobbat, nyilvánvaló volt. „Egy győztesnek olyannak kell lennie, mint amilyen ő is – az emberek azt mondják, hogy a jó srácok nem győznek –, nagyon jó azonban a határa, és tudja, meddig mehet el. Elég messze megy el abban, hogy biztos legyen benne, hogy mindenki azt teszi, amit tennie kell és hogy a legjobbat hozza ki mindenkiből és a felszerelésből, amikor azonban eljut addig a határig, tudja, hogy elég messze ment. Amennyiben egyszer átléped azt a határt, negatívvá válik a helyzet, elkezded demotiválni az embereket, és nehezebbé teszed a dolgot a jövőre nézve. Együtt dolgozni vele egy szép módja a munkának, de egy okos módja is.”

 

Andrew

 

2020. május 10.