Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Újabb lépés a Toyota világbajnoki visszatérésének ügyében

 

Újabb lépés a Toyota világbajnoki visszatérésének ügyében

A Toyota rali világbajnokságra történő visszatérése újabb lendületet vett, ugyanis Akio Toyoda, a japán cég elnök-vezérigazgatójának látogatást tett a Finn Rally-n, ahol különleges programban volt része.

Toyoda Jyvaskylában találkozott a rali világbajnokság tisztviselőivel és Tommi Makinennel is. Utóbbinak az volt a különlegessége, hogy a négyszeres rali világbajnok megmutathatta azt a Toyota GT86-ot, melyet csapata Toyoda kérésére épített. A héttagú képviseletnek, köztük a Toyota Motorsport GmbH főnökének, Yoshiaki Kinoshitának a Tommi Makinen Racing iránti elkötelezettségét mutatta, hogy a négyszeres világbajnok csapatának narancssárga pólójában is láthatóak voltak, melyen megtalálható volt a TMR logója is.

A GT86 csütörtökön futott egy privát teszten, ahol Makinen megautóztatta az újdonsággal Toyodát. A hírek szerint a teszten a WRC TV is forgatott. A kocsi – melyről először olyan hírek keltek szárnyra, hogy egy WRC prototípus – csaknem széria kivitelű, abba egy Subaru váltót szereltek és négykerékhajtást kapott. Az autót filmezésre és promóciós célokra fogják használni Japánban.

Toyoda, aki a csütörtöki teszten vezette először a kocsit, elmondta, Makinen csapata azután építette meg az autót, hogy a világbajnok vezetési leckéket adott neki az év elején.

Pénteken aztán a Finn Rally közönsége is megcsodálhatta a masinát, mely a kakaristoi szakasz első felét teljesítette az előfutók előtt, eközben elhaladt egy vendéglátóhely előtt is, ahol a Toyota vendégei tartózkodtak. A GT86-ot Makinen vezette, Toyoda az anyósülésben foglalt helyet.

A Toyota rali világbajnoki visszatéréséről a következőket mondta el Toyoda a WRC Live-nak: „Azért jöttem, hogy tanuljam a rali világbajnokságot, és azt találtam, hogy a Toyota ralis génjei nagyon is sokat jelentenek nekem. A vállalat top embereként szeretném folytatni ezt a fajta legendát. Mint ahogyan mindenki tudja, a Toyota egy vállalat, ahol senki sem figyel az elnökre! Mindenkinek meg kell mutatnom emiatt, hogy a Toyotának szüksége van a ralira, hogy még jobb autókat készítsen.

Nem tudjuk még ugyanakkor, hogy mikor térünk vissza a rali világbajnokságra, úgyhogy kérek mindenkit, figyelje a jövőbeli tevékenységeinket.”

Toyoda az összkerékhajtásos GT86 megszületésével kapcsolatban így nyilatkozott: „Az év első felében találkoztam Tommival Japánban. Invitált, hogy nézzem meg a rali világbajnokságot és azt ajánlotta, vezessek Finnországban, ahol nagyon sok érdekes út van. Én pedig kértem, hogy építsen egy autót nekem.”

A tesztautóként létező prototípusnak semmi köze sincsen a Toyota Motorsport GmbH által Kölnben épített – a héten San Remóban aszfalttesztet teljesítő – Yaris WRC-hez és a GT86 CS-R3-hoz. Utóbbit a múlt héten mutatták be és előfutóként részt fog venni a Deutschland Rallye-n.

 

Andrew

 

2014. augusztus 7.