Get Adobe Flash player

Hírek: Toyota Yaris WRC - Fiatalok a Toyota tesztjén

 

Fiatalok a Toyota tesztjén


A Toyota Motorsport GmbH a hírek szerint több fiatal versenyzőt is meginvitált prototípusainak, a Yaris World Rally Car-nak, illetve a GT86 CS-R3-nak a tesztjére. A meghívottak között volt a francia Eric Camilli, a szintén gall Stephane Lefebvre, a holland Kevin Abbring, a svéd Pontus Tidemand és a finn Teemu Suninen. A pletykák szerint Esapekka Lappira is számított volna a japán gyár kölni versenyrészlege a Róma környéki programon, a finn versenyzőt azonban nem engedte el munkaadója, a Skoda Motorsport.

Az FIA még idén véglegesíteni akarja a World Rally Car-okra 2017-től vonatkozó technikai szabályokat, megfelelő felkészülési időt biztosítva a sorozat jelenlegi és jövőbeli résztvevőinek az újabb korszakra. Korábban a hibrid technológiák bevezetése valós szándéknak látszott, az autósport irányító testületének elnöke, Jean Todt is ezt az irányt szorgalmazta, az utóbbi időben viszont két csapatvezető, Malcolm Wilson és Yves Matton is arról beszélt, hogy a mindenki számára megfelelő jelenlegi platformot nem kellene alapjaiban megváltoztatni. Érveik között a költségek megfelelő szinten tartása is fő szempontként hangzott el.

A Toyota – melyről hónapokkal ezelőtt azt mondták bennfentesek, hogy a hibrid technológia bevezetése esetén térne vissza a rali világbajnokságra – csatlakozásáról továbbra sincs megerősítés, a fiatal versenyzőkkel kapcsolatos fenti hír és a folyamatos tesztelések viszont beszédesek. A Yaris-t kezdetben murván, most már aszfalton is próbálgatják, és lassan már annyi tesztkilométert teljesítenek a kocsival, mint a Hyundai az idei első rajthoz állását megelőzően – ha már meg nem haladták azt. Bár a TMG állítja, nem csak a rali csúcskategóriája számára hasznos információkkal gazdagodnak jelenleg, akkor nem lenne igazán kárba veszett munka az egész, ha nagyjából azonos technikai paraméterekkel futhatnának tovább 2017-ben is a WRC-k. Ne lepődjünk meg tehát, ha azt követően, hogy az FIA kihirdeti a jövőbeli szabályokat, a Toyota is bejelentést tesz és jövőre valamelyik most kipróbált pilótával a volánja mögött felbukkan egy-egy világbajnoki futamon a Yaris WRC!

 

Andrew

 

2014. november 7.