Get Adobe Flash player

Mexikó kihívása - Turbótechnika

 

Turbótechnika

 

A wrc.com videós technikai előzetese a Mexikó Rally-ról:

 

 

A hegyekben nagyjából 2500 méteres tengerszint felett magasságban futva kifogynak a versenyzők és az autók a szuflából a Mexikó Rally-n.

Miért? Mert egyszerűen kevesebb levegő áll rendelkezésükre. A versenyzők tudnak erre tréningezni és hozzá tudnak szokni, a motorok teljesítményére ugyanakkor jelentős hatással van a dolog. A levegő-üzemanyag keveréken múlik minden. Itt egy mérnök, aki elmondja ennek a fizikáját.

 

Tom Flynn, az M-Sport mérnöke:

„Egy motor üzemeltetésének alapvető tényezői az üzemanyag és a levegő. Ha húsz százalékkal kevesebb a levegő, húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot kell hozzá adnod, amivel a teljes teljesítmény húsz százalékkal csökken. Azért, hogy kompenzáljuk a nagy tengerszint feletti magasságban tapasztalható nyomáscsökkenést – mivel turbófeltöltéses motorunk van –, bizonyos százalékban fel tudjuk pörgetni a turbót a tengerszinthez képest. Normális esetben 150-160 ezres percenkénti fordulata van teljes gáznál, Mexikóban azonban 170-180 ezres percenkénti fordulaton használjuk. A turbó nagyobb fordulatával és kétfajta különböző programozással tudjuk tehát a veszteségeket csökkenteni Mexikóban. Ez jelenti a különbséget.”

 

A versenyzők maguk is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megbirkózzanak a magassági problémákkal azzal, hogy a lehető legegyszerűbben vezetnek.

 

Elfys Evans:

„Nagyon fontos alapvetően, hogy egyenletesen menjél. Amennyiben elveszted az autó sebességét, nincs meg az erő, hogy visszahozd és hogy erővel gyorsíts ki a kanyarból. Fontos, hogy ne csúszkálj sokat és a lehető legtisztább legyen a vezetésed.”

 

Ott Tanak:

„Nagyon tisztának kell lenni a vezetésednek, nem csúszkálhatsz túl sokat. Nagyon tisztának kell lenned késői fékezésekkel. Nehéz itt vezetni.”

 

Sebastien Ogier:

„Ugyanaz mindenki számára. Végül is alkalmazkodnod kell, és egyenletesnek kell lenned. Meg kell próbálnod nagyobb sebességet belevinni a kanyarba, mint általában.”

 

Andrew

 

2015. március 5.