Get Adobe Flash player

Mexikó Rally 2015 - 2. nap

A Mexikó Rally 2. napja

 

A rali világbajnokság mexikói viadalának szombati napján négyfajta szakaszt iktattak a programba a szervezők. Ezeket kétszer kellett teljesíteni, a párosokra így nem kevesebb, mint 169 versenykilométer várt.

Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala tizenhárom másodperces különbséggel folytatta a győzelemért vívott csatát, amit ezen a napon már nem befolyásoltak annyira a rajtpozíciók, hiszen az előző napi kiesők visszatértek, és ők nyitották az utat. A volkswagenesek közötti párbaj azonban idő előtt véget ért, Latvala ugyanis előbb egy kőre ment rá az első szakaszon, a második gyorsaságin pedig egy jobbos kanyarban nekicsúszott a partoldalnak, amitől megsérült a Polo WRC bal hátsó futóműve. A finn befejezte a szakaszt, de a teljesen kiszakadt felfüggesztés miatt ki kellett állnia.

A nap első két különpróbáját megnyerő Ogier jelentős, több mint egy perces előnye birtokában taktikát váltott, és innentől kezdve a biztonságra figyelt. Közvetlen üldözőjévé Mads Ostberg lépett elő, akinek a jobb első futóműve sérült meg. A Citroen Racing pilótájának azonban szerencséje volt, ha némi időveszteséggel is, de be tudott érni a szervizparkba. A harmadik pozíciót birtokló Andreas Mikkelsen ugyanakkor a csaknem fél perces lemaradását tíz másodpercre tudta lefaragni ennek köszönhetően.

Az, hogy Ogier immár biztonságit autózik, nem látszott a tempóján, két részsikert is elkönyvelhetett és tovább növelte előnyét délután. A csekély mexikói tapasztalatokkal rendelkező Mikkelsen az első kör tapasztalataiból merítve a szakaszok másodszori teljesítése során gyorsulni tudott, gyorsaságit is nyert, és öt másodpercre megközelítette Ostberget, aki szintén futott egy legjobb időt.

A dobogósok mögött Elfyn Evans következik az eredménylistán. Az M-Sport pilótája elismerte nap közben, hogy néhány helyen hezitált, úgy érezte, jobban kell koncentrálnia. Rá a szakaszt is nyerő Dani Sordo jelentett veszélyt délelőtt, akinek a nap közbeni szervizben vissza kellett szerelni az előző napon rakoncátlankodó váltóját, mert az új egység sem működött megfelelően. A spanyol délután rögtön egy defekttel nyitott, ezzel jelentős időt vesztett, bár az összetettbeli pozícióját meg tudta őrizni. Sordót Martin Prokop követi a hatodik helyen.

Az előző napi balesetek miatt többen is a Rally 2 szabály szerint folytatták. Közülük Thierry Neuville áll a legjobban, tizenegyedik. A Hyundai Motorsportnak az ő autójában is váltót kellett cserélnie nap közben, miután a belga úgy megütötte, hogy elrepedt a váltóház. A többiek visszatérő hátrébb várhatja a folytatást. Hayden Paddonnak és Kris Meeke-nek fékproblémái voltak, előbbit ráadásul túlmelegedési gondok is hátráltatták, míg utóbbit egy defekt is lassította. Robert Kubica szintén defektek miatt vesztett időt, a lengyel ugyanakkor szakaszt is tudott nyerni a nap folyamán. Az M-Sport hősies munkával talpra állította Ott Tanak előző nap vízbe esett Fordját, a kocsi azonban az első szakasz felé menet megállt.

A WRC 2-ben egy vezetői hiba miatt megsérült az értékelést vezető Yuriy Protasov autójának hűtője, aki emiatt kiállni kényszerült. A vezetést Nasser Al-Attiyah vette át, aki csaknem nyolc perces előnnyel rendelkezik, és mellesleg az abszolút értékelés hetedik helyét foglalja el. Nicolas Fuchs egy defekt és egy késésért kapott harminc másodperces büntetés ellenére is második. A harmadik helyet birtokló Jari Ketomaa féltengelytörés miatt vesztett időt.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport Polo R WRC 3h 33m 27.4s
2. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +1m 15.2s
3. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport II Polo R WRC +1m 19.7s
4. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 28.6s
5. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 10.6s
6. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +4m 39.6s
7. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RRC +10m 43.9s
8. Nicolas Fuchs Ford Fiesta R5 +18m 34.5s
9. Jari Ketomaa Ford Fiesta R5 +19m 39.5s
10. Abdulaziz Al-Kuwari Ford Fiesta RRC +19m 49.1s

 

Andrew

 

2015. március 8.