Get Adobe Flash player

Tanak bizarr balesete - Az M-Sport feszült percei

 

Az M-Sport feszült percei

 

Feszült perceket élt át az M-Sport csapata, amikor elvesztették Ott Tanak Ford Fiesta WRC-jének jelét a Mexikó Rally harmadik szakaszán. Mint kiderült, Tanak és navigátora, Raigo Molder egy víztározóba csúszott bele a kocsival, amit azonban még azelőtt el tudtak hagyni, hogy az elsüllyedt volna a vízben.

„Amikor Kris Meeke először mondta, hogy nem látta őket, a rendezők kiküldtek egy helikoptert, hogy körülnézzenek és megtalálják őket, de azt a választ kaptuk, hogy a helikopter nem tudta meghatározni az autó helyét és nem is látta őket” – mesélte Malcolm Wilson, az alakulat vezetője. „El lehet képzelni az érzést, akkorra pontosabban megnéztük a nyomonkövető rendszert is. Azt láttuk, hogy ahol kicsúsztak, éppen egy tó, egy víztározó mellett volt, úgyhogy természetes, hogy az ember elkezd tartani a legrosszabbtól.

A rendezők megállították a szakaszt és kiküldtek a rajttól egy járművet, ami szerencsére felfedezte a srácokat, akik az autón kívül voltak. Nagy megkönnyebbülés volt ez. Abszolút kétségbe voltunk esve. Sok feszült pillanat volt az évek során, de ez különösképpen aggasztó volt a természete miatt. Amikor rájössz, hogy megvan az esély rá, hogy a vízben vannak, az nehéz. Az a tizenhét vagy akárhány perc, várni a hírekre, nagyon nehéz periódus volt.”

A versenyzők megmenekültek, a csapat szerelői pedig hősökké váltak, miután életet leheltek a több mint kilenc órát a víz alatt töltő autóba. Az éppen ezért TiTanak névre keresztelt Ford a vasárnapi szakaszokat teljesítve célba ért, Tanak és Molder, a céldobogón búvárszemüveggel és búvárpipával felszerelkezve szállt ki belőle. A Fiesta RS WRC motorháztetejét a szervizparkba visszatérve a csapat összes, a bámulatos javításban részt vevő munkatársa aláírta, amit aztán kiállítanak az M-Sport angliai bázisának múzeumában.

 

Andrew

 

2015. március 13.