Get Adobe Flash player

Raliversenyek biztonsága - Sürgős megbeszélés a raliversenyek biztonságával kapcsolatban

 

Sürgős megbeszélés a raliversenyek biztonságával kapcsolatban

 

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt sürgős megbeszélést kezdeményezett, hogy tárgyaljanak a raliversenyek biztonságáról, mivel az elmúlt hétvégén két halálos baleset is történt a gyorsasági szakaszokon. Az eseményre szerdán kerül sor Genfben.

A Spanyolországban megrendezett La Coruna Rally-n hét ember lelte halálát, amikor a Sergio Tabeayo által vezetett Peugeot 206 felborult és a nézők közé esett, míg a 39 éves Frederic Comte a francia Mont Blanc Rally-n szenvedett fatális balesetet Citroen Xsara WRC-jével.

„Az FIA elnöke, Jean Todt megbeszélést hívott össze szeptember 9-ére Genfbe az FIA bizottságok elnökeinek a részvételével, akik érintettek a raliversenyek biztonságában” – áll az FIA közleményében. „A megbeszélés célja, hogy áttekintsék az utóbbi időkben bekövetkezett tragikus baleseteket és hogy megvizsgáljanak minden lehetséges további intézkedést, hogy támogassák és erősítsék a rendezők erőfeszítéseit mind a nézői, mind a versenyzői biztonság tekintetében.”

A hétvégi balesetek előtt számos hasonló esemény történt már sajnos idén, ahol kisebb versenyeken nézők, illetve versenyzők voltak az áldozatok. Májusban Nyugat-Ausztráliában a Donelly Rally-n egy hatéves gyerek halt meg, nem sokkal később az Észtországban megrendezett Harju Rally-n pedig három rajongó vesztette életét. Júniusban Bulgária egyik sztárpilótája, Todor Slavov egy kicsúszás következtében hunyt el, az ezt megelőző hétvégén pedig a svájci Stefano Campana és navigátora, Robin Munz nem élte túl az olaszországi Luganótól nem messze megrendezett Barelli Rondén történt balesetét.

 

Sainz kész segíteni

A kétszeres világbajnok Carlos Sainz azt nyilatkozta, el fog látogatni a hétvégi spanyol tragédia helyszínére, hogy segítse a biztonság fejlesztését.

„Nem történhet ez meg még egyszer” – nyilatkozta Sainz az Autosport magazinnak. „Nem ismerem ezt a helyet, sosem versenyeztem ezen a futamon, de el fogok menni, hogy megnézzem és megpróbáljam megérteni a dolgot.”

Sainz ugyan a la corunai eset körülményeit nem kívánta kommentálni, azt elmondta, a tragédiák árnyékában komoly változtatásokra van szükség a versenyek szervezésében. „Az előfutó autóknak kemény döntést kell hozniuk a szakaszok törléséről” – osztotta meg gondolatait a spanyol pilóta. „Amennyiben azt látják, hogy túl sok a néző, törölni kell a szakaszt. A rali világbajnokságon és a nemzeti versenyeken rendben van a dolog, láthatjuk a tiltott zónákat, a nézőket nem engedik be ide, de ezek azok a versenyek, ahol megvan erre az erőforrás. A kisebb versenyeken talán nem állnak rendelkezésre ezek az erőforrások. Amennyiben nem állnak rendelkezésre ezek az erőforrások, valakinek kemény döntéseket kell hoznia” – hangzottak Sainz szavai. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az idei argentin rali világbajnoki fordulón is történt egy nézői baleset, amikor Hayden Paddon kicsúszott Hyundai-ával.

 

Andrew

 

2015. szeptember 7.