Get Adobe Flash player

Raliversenyek biztonsága - Rali biztonsági irányelvek

 

Rali biztonsági irányelvek

Rali biztonsági irányelvek címmel új kiadványt tett közzé a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy minden szinten javítsa a sportág biztonságát, miközben a világszerte megtalálható rajongók által kedvelt akciót és látványosságot fenntartja.

Az útmutató, melyben a rali világbajnokságon jelenleg használatos jó gyakorlatokat gyűjtötték össze, olyan formátumban készült, hogy nemzetközi és nemzeti versenyek rendezői is tudják használni.

Az, hogy a rajongók közel helyezkedhetnek el a gyorsasági szakaszokon az úthoz, ily módon az autókhoz, nagyszerű élményt biztosít számukra, és ez az útmutató kulcsfontosságú nézőpontja, hogy segítse a rendezőket a nézők védelmének javításában. Emellett ugyanakkor jó gyakorlat formájában találhatók más biztonsági javaslatok is a százoldalas kiadványban.

Az FIA például bátorítja minden nemzeti szövetségét, hogy biztosítsanak biztonsági delegáltat minden általuk jóváhagyott versenyre. Ezt támogatja egy, a biztonsági delegáltak részére megszervezésére kerülő tréning program, melynek idén lesz egy próbaszemináriuma. 2020-től régiós tréningszemináriumokat szerveznek a biztonsági delegáltak számára a világ minden országában.

Az útmutató más kulcsfontosságú pontjai a tisztviselők szerepeivel és felelősségével foglalkozik, a biztonsági autók és a biztonsági terv használatával, a gyorsasági szakaszok felépítésével, a sportbírók és a nézők közötti kommunikációval, valamint a balesetek kezelésével. Ezen kezdeményezések nagy részét úgy tervezték meg, hogy költség nélkül vagy kis ráfordítással legyenek bevezethetők, az FIA pedig együtt fog működni a nemzeti szövetségekkel, hogy biztosítható is legyen ez.

„A biztonság a kulcsa a ralisport jövőbeli fenntarthatóságának, a biztonság egyik kulcsa pedig az oktatás, látjuk ezt szerte a világon” – nyilatkozta Yves Matton, az FIA rali igazgatója. „Ezek az irányelvek segítenek mindenkinek az oktatásban, hogy a legjobb folyamatok és a legjobb szokások lehessenek a ralisportban.”

Az FIA Rali biztonsági irányelvek kiadványa itt érhető el és tölthető le.


Andrew


2019. április 14.