Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - Nem nyilatkozhattak a versenyzők

 

Nem nyilatkozhattak a versenyzők

A rali világbajnokság promótere és a gyári csapatok közötti vita legújabb fejezeteként utóbbiak azt az utasítást adták versenyzőiknek a Portugál Rally-n, hogy ne nyilatkozzanak a televíziós stáboknak.

A csapatok amiatt voltak bosszúsak, hogy a promóter, a Red Bull Media House visszautasította a TV felvételek átadását pénteken este. Emiatt azt az instrukciót adták pilótáiknak és navigátoraiknak névtelenül, hogy ne adjanak interjút a WRC televízió stábjainak. A versenyzők a gyorsasági szakaszok céljába érve éppen ezért becsukták autójuk ajtaját, mikor a stáb megközelítette volna őket.

Az Autosport magazin értesülései szerint a csapatoknak alá kellett volna írni a promóterrel egy szerződést ahhoz, hogy megkaphassák a felvételeket. A vita középpontjában ez a szerződés állt.

A rali világbajnokság promóterének vezetője, Oliver Ciesla elmondta, értetlenül áll az alakulatok álláspontja előtt, szavai azt sugallták, hogy azok, akik aláírják a kontraktust, megkapják a felvételeket. „Nem tudom megválaszolni, miért csinálják ezt. Egyszerűen nem értem” – nyilatkozta Ciesla. „A felvételek tekintetében a vonatkozó megállapodások szerint jogosultak arra, hogy megkapják őket, és párhuzamosan azzal, amit a verseny előtt kértek tőlünk – ne felejtsük el, ezek a felvételek nem pottyannak le az égből, idő kell, hogy elkészítsük őket –, bárki is rendeli meg őket, megkapja azokat.”

Az egyik csapat egy tagja a következőket mondta el: „Ez egy őrült helyzet, de nincs más lehetőségünk. Azt mondják, nem kaphatjuk meg a klipet, mi pedig azt, hogy ’oké, ti pedig nem hallhatjátok a versenyzőink szavait’. Nem akarjuk ezt csinálni, de nincs más választásunk.”

Az élmezőny versenyzői egyöntetűen elismerték, nem adtak exkluzív interjút a WRC televízió stábjainak, a WRC Live rádió riportereivel, Colin Clarkkal és George Donaldsonnal azonban beszélgettek.

A csapatok és a promóter szombat délután újból leült egymással, és végül megegyezett, ami után a versenyzők nyilatkoztak már a WRC televíziónak. „Egy nagyon konstruktív megbeszélésünk volt ma, ami megoldotta a Portugáliában jelentkező problémákat. Egy jó együttműködés volt ez” – mondta el Jost Capito, a Volkswagen Motorsport vezetője.

Ekkor azonban még nem volt vége a történetnek, a központi kérdés tulajdonképpen a promóter általános terveivel, a médialehetőségekkel és a világbajnokság financiális fejlődésével kapcsolatos. A Citroen Racing vezetője, Yves Matton így nyilatkozott néhány nappal később: „Portugáliára egy rövid távú megoldást találtunk, megoldottunk néhány problémát, és most várjuk az Argentína előtti megbeszélést. Hosszú távon jelenlévő gyártóként látnunk kell, milyen tervei vannak a promóternek. Nem csak egy tervet akarunk, hanem egy ütemezést és a világbajnokság promótálására vonatkozó financiális csomagot.”

Capito a következőket tette hozzá: „Lesz egy nagy megbeszélésünk, abban reménykedünk, hogy minden megoldódik. Argentína előtt megegyezünk. Portugáliában egyetértettünk, elfelejtjük, ami a múltban történt, és tiszta lappal indulunk. Ez nagyon pozitív.”

Ciesla továbbra is derűsen látja a sorozat jövőjét. „A promóter és a csapatok közötti kapcsolat továbbra is töretlen. Gyorsan konszenzusokra találtunk, és visszatértünk oda, hogy a ralisportra koncentráljunk. A rajongók megtalálhatják a klippeket a csapatok honlapjain, és élvezhetik a versenyzőkkel készült interjúkat a rali világbajnoki programok keretében.

A szellem összességében közösen halad tovább. A csapatok és a promóter rendszeresen fog találkozni, a versenyek között is. Konstruktív és pozitív megbeszélésekre számítunk.”

A legközelebbi találkozóra az Argentin Rally előtt, még ennek a hónapnak a végén kerül sor.

 

Andrew

 

2014. április 10.