Get Adobe Flash player

Hírek: WRC Promoter - A válságkezelés miatt tovább marad Ciesla

 

A válságkezelés miatt tovább marad Ciesla

 

A koronavírussal kapcsolatos válságkezelés miatt elhalasztja távozását a WRC Promoter ügyvezetői igazgatói székéből Oliver Ciesla.

Ciesla a 2013-as rali világbajnokság kezdete óta van pozíciójában, azóta, hogy a Red Bull Media House tulajdonában lévő cég megszerezte a sorozat kereskedelmi jogait, és felügyelt jelentős változásokat, mint például a 2017-es, valamint a 2022-ben életbe lépő új technikai szabályokat.

Eredetileg úgy volt, hogy az ügyvezetői igazgató korábban távozik posztjáról, ez azonban július végéig csúszik. Ez azt jelenti, hogy a Mexikó Rally volt az utolsó futama ebben a szerepkörben. „Megváltoztak kicsit a dolgok, ez igaz” – mondta el Ciesla. „Sosem terveztem, hogy a mexikói lesz az utolsó versenyem, a vírus azonban közbejött. A szándék szerint április után nem lettem volna már bent az irodában többet, a jelenlegi helyzet miatt azonban egyetértettem, hogy július végéig maradok. Remélem, addig sikerül a kollégáimmal felállítani az idei naptárt és még talán megtervezni is a jövő évi naptár nagy részét. Úgyhogy van még mit csinálni, és itt vagyok még, hogy válságot kezeljek.”

A Mexikó Rally volt a harmadik, egyben eddigi utolsó versenye a 2020-as rali világbajnokságnak, öt viadal törlésre, kettő elhalasztásra került a járvány miatt. A maradék három ősszel rendezendő futamról még nincsen döntés. Úgy néz ki, hogy négy versenyt kellene megtartani még, hogy Ciesla korszaka egy olyan versenynaptárral érjen véget, ami alapján világbajnokot lehet avatni. Bár a sorozat szabályai nem határoznak meg minimális számú eseményt, Yves Matton, az FIA rali bizottságának vezetője azon a véleményen van, hogy a tervezett futamok legalább felét, azaz hét viadalt kellene lebonyolítani, hogy megfelelő legyen a világbajnokság.

A válságkezelés középpontjában az áll, hogy az egyes államok különböző korlátozásai közepette melyik futamokat lehet megtartani. A kulcskérdés az augusztusra tervezett finn, valamint a hosszú idő után visszatérő, szeptember első hétvégéjén esedékes Új-Zéland Rally volt. „Amint megvannak ezek a döntések, ez kicsit olyan, mint a dominóhatás, hogy megépítsük ezt a kirakóst a szezon hátralévő részére” – magyarázta Ciesla még azelőtt, hogy kiderült volna, egymás utáni napokon mindkét rendezvényt, majd a Brit Rally-t is lemondta az adott rendező.

„Aztán jobb helyzetben leszünk, helyet találjunk a maradék eseményeknek. A cél természetesen az, hogy a lehető legtöbb versenyt rendezzük meg az év hátralévő részében. Most azonban csak azok adatok állnak rendelkezésünkre, hogy elhagyhatjuk-e az országunkat, hogy utazhatunk-e a vendéglátó országba, ez minden, függőben vannak a dolgok. Annak pedig nincs értelme, hogy sok spekulációt vagy gondolati játékot csináljunk. Biztos információkra és biztos adatokra van szükségünk az Egészségügyi Világszervezettől, a nemzeti egyészségügyi hatóságoktól, és csak ezen információk alapján mehetünk tovább.”

Ciesla utódja még nem ismert, a WRC Promoter jelenleg is az utód kiválasztásán fáradozik.

 

Andrew

 

2020. június 9.