Get Adobe Flash player

Circuit of Ireland 2015 - 2. nap

A Circuit of Ireland 2. napja

 

A Circuit of Ireland befejező napján 128 versenykilométer várt a mezőnyre, ami tíz szakaszra oszlott el. A párosok délelőtt négy különféle gyorsaságit teljesítettek, a délutáni ismétlés előtt pedig még egy közönségcsalogató is várt rájuk, amin kétszer kellett keresztülhajtaniuk.

Izgalmasnak ígérkezett az Európa-bajnokság harmadik fordulójának szombati napja, hiszen Craig Breent és Robert Barrable-t mindössze egy másodperc választotta el egymástól. Barrable rögtön kilenc másodpercet akasztott peugeot-s vetélytársa nyakába az első szakaszon, így átvette a vezetést Fordjával. Breen azonban a továbbra is fennálló lefúvatószelep problémái ellenére visszavágott, és két szakaszgyőzelmének is köszönhetően ismét az élre állt. A kör utolsó szakasza a motormelegedési gondokkal küszködő Barrable-nek sikerült jobban, így a szervizbe ő érkezett elsőként.

Barrable délután is az élen tudott maradni egészen a tizenhatodik szakaszig, ahol lecsúszott az útról, aminek következtében kiállni kényszerült. Breen számára az utolsó két szakasz ennek ellenére izgalmasan alakult, amiről saját maga is tehetett, hiszen húsz másodperces előnye birtokában az utolsó előtti gyorsaságin megforgott, így öt szekundum maradt közte és Kajetan Kajetanowicz között a záró szakaszra. Az ír pilóta az elején kissé összetört Peugeot-val a legjobb időt futott az utolsó gyorsasáágin, amivel bebiztosította újabb győzelmét.

Másodikként Kajetanowicz végzett. A lengyelt a Moffett testvérek követték, Josh és Sam közül előbbi bizonyult a gyorsabbnak a hétvégén. A Peugeot Rally Academy másik pilótája, Charles Martin futott be az ötödik helyre, akit a verseny végén hasonló lefúvatószelep problémák hátráltattak, mint Breent. Az utolsó szakasz céljába Jonathan Greer érkezett hatodikként, a brit versenyző a Citroen DS3 R5 motorterében keletkezett tűz miatt azonban nem jutott el a verseny céljáig. Pozícióját Alexey Lukyanuk örökölte.

Hideg Krisztián dolgát az utolsó szakaszon megnehezítette az, hogy elment a Mitsubishi fékje, az ERC 2-es győzelmet azonban ez sem akadályozhatta meg. Az értékelés második helyén Vojtech Stajf, a harmadikon pedig Botka Dávid végzett. Ifjabb Érdi Tibor a váltó meghibásodása miatt kiesett.

A juniorok között a két versenynap között fontos intermezzo zajlott le. Kiderült ugyanis, hogy a pénteki napot az élen záró Jon Armstrong az aznapi legelső gumijelölő zónába nem hajtott be, így jelöletlen abroncsokkal teljesítette a délelőtti kört. A brit versenyzőt emiatt ötperces büntetéssel sújtották, aki végül szombaton el sem rajtolt. Az első hely Emil Bergkvist ölébe hullott, az opeles pedig élt a lehetőséggel és megnyerte ezt a futamot is, nem mellesleg ismét pontot szerzett az abszolút értékelésben. A második helyen a svéd márkatársa, Marijan Griebel futott be, míg a harmadik Chris Ingram lett Peugeot-jával. Az ERC 3 dobogóját is ugyanez a három versenyző foglalta el.

 

A verseny végeredménye:

1. Craig Breen Peugeot 208 T16 2ó 4p 4,5mp

2. Kajetan Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +6,4mp

3. Josh Moffett Ford Fiesta RRC +1p 42,3mp

4. Sam Moffett Ford Fiesta RRC +2p 24,1mp

5. Charles Martin Peugeot 208 T16 +2p 41,2mp

6. Alexey Lukyanuk Ford Fiesta R5 +4p 36,1mp

7. Tommy Doyle Skoda Fabia S2000 +5p 23,5mp

8. Jaromir Tarabus Skoda Fabia S2000 +8p 29,7mp

9. Raul Jeets Ford Fiesta R5 +8p 35,5mp

10. Emil Bergkvist Opel Adam R2 +8p 38,3mp

 

Andrew

 

2015. április 4.