Get Adobe Flash player

Circuit of Ireland 2015

A Circuit of Ireland 1. napja

 

Észak-Írországban kerül sor a rali Európa-bajnokság 2015-ös sorozatának harmadik fordulójára. A történetében egészen 1931-ig visszanyúló esemény a nevével ellentétben ezúttal nem járja körbe a szigetet, hanem teljes egészében Észak-Írországban fut.

A viadal hagyományosan húsvét hétvégéjén zajlik. A pénteken megrendezett első versenynapon nyolc szakasz várt a mezőnyre. Három hagyományos szakaszt két körben teljesítettek a párosok, a nap végén pedig egy közönségcsalogató várt rájuk, melyen kétszer kellett végigmenni. Összesen 87 kilométert tettek meg versenyszerűen a rajthoz állók.

Az autók nedves pályákon vágtak neki a viadalnak, melyet Robert Barrable kezdett a legjobban. A második szakaszt, a versenyzők által kedvencnek titulált Hamiltons Folly nevű gyorsaságit azonban már a futam fő esélyesének tartott Craig Breen nyerte, aki bár nem érezte tökéletesnek Peugeot-ját, a következő különpróbán is a legjobbnak bizonyult, és az élen zárta az első kört. Az írt honfitársa, Barrable szorosan követte, akinek a dolgát az tette nehézzé, hogy kiszakadt Fiestájának bal első oldalablaka. A dobogó harmadik fokán folyamatosan váltogatták a pilóták egymást. Alastair Fischer kezdett a bronzos pozícióban, akinek a helyét Kajetan Kajetanowicz, majd Robert Consani vette át. Fischer ráadásul a harmadik szakaszon balesetet szenvedett.

Breennek délután is visszatértek a műszaki gondjai, erőtlennek érezte autóját, aminek a lefúvatószelep volt az oka. Ennek ellenére szerzett egy szakaszgyőzelmet és az élen zárta a Circuit of Ireland első napját. A másik ír, Barrable szívós munkával tapadt Breenre, estére mindössze egy másodperc hátránya maradt.

Consani nem sokáig örülhetett a harmadik helynek, új autójának, a Citroen DS3 R5-nek a váltója bedobta a törülközőt, így a francia kiállni kényszerült. A nap végén Kajetanowicz zárt a harmadik helyen, az ő lemaradása tizenhét másodperc. A lengyelt az egymás ellen nagy csatát vívó Moffett testvérek, Josh és Sam követik.

A korábbi viadalokon remek tempót mutató Alexey Lukyanuk nem igazán mozog még otthonosan az aszfalton, ráadásul egy féltengelytörés is hátráltatta, így csupán a tizenkettedik helyről várhatja a befejező napot.

Az ERC 2-ben az összes klasszikus szakaszt Hideg Krisztián nyerte. Az összetett értékelés tizenhatodik pozíciójában álló mitsubishis pilóta megnyugtató, 48 másodperces előnnyel vezet kategóriájában Vojtech Stajf előtt. Botka Dávid egyperces lemaradásban van Hideghez képest a harmadik helyen, ifj. Érdi Tibor pedig további 47 másodperces hátránnyal következik a negyedik pozícióban.

A junior bajnokságban minden eddiginél nagyobb mezőny jött össze, tizenkilenc páros állt rajthoz. A fiatalok tempóját jól mutatja, hogy legjobbjuk, Jon Armstrong a tizenegyedik az abszolút értékelésben. A Peugeot 208 R2-est két Opel Adam R2 követi, Emil Bergkvist a második, Marijan Griebel pedig a harmadik. Sem az ezúttal a juniorok között rajthoz álló Klausz Kristóf, sem az ERC 3-ban érdekelt Várkonyi Szabolcs nem tudta teljesíteni a napot. Az ERC 3-at egyébként a junior pilóták uralják ugyancsak.

 

Eredmények az 1. nap után:

 

1. Craig Breen Peugeot 208 T16 49p 9,6mp

2. Robert Barrable Ford Fiesta R5 +1mp

3. Kajetan Kajetanowicz Ford Fiesta R5 +16,8mp

4. Josh Moffett Ford Fiesta RRC +42,1mp

5. Sam Moffett Ford Fiesta RRC +59,3mp

6. Stephen Wright Ford Fiesta R5 +59,8 mp

7. Jaromir Tarabus Skoda Fabia S2000 +1p 16,2mp

8. Charles Martin Peugeot 208 T16 +1p 16,6mp

9. Jonathan Greer Citroen DS3 R5 +1p 49,7mp

10. Euan Thorburn Ford Fiesta S2000 +1p 59,1mp

 

Andrew

 

2015. április 3.