Get Adobe Flash player

Argentin Rally 2015 - 2. nap

Az Argentin Rally 2. napja

 

Az Argentin Rally szombati napján egy 23 és egy 42 kilométeres szakasz – a saras részek miatt utóbbit rövidítették le a viadal rajtja előtt 14 kilométerrel – várt a párosokra, mindkettőt kétszer kellett teljesíteniük. Ez mindössze négy különpróbát jelentett tehát, de összességében így is több mint 130 versenykilométert kellett lefutni nem mindennapi körülmények között, melyek már az előző napon is rengeteg gondot okoztak mindenkinek.

Kris Meeke egy megforgással indította a reggelt, a hosszabb szakaszon pedig óvatosan ment, mondván új az itinere. A versenyt vezető pilóta előnye ezzel lefeleződött, valamivel több, mint fél perc fórja maradt a folytatásra. A citroenes csapattársa, Mads Ostberg felzárkózott tehát némileg, őt viszont az hátráltatta, hogy nem érezte jól magát.

A napot a harmadik helyen kezdő Jari-Mati Latvala reggel azt nyilatkozta, nem hajt a győzelemre, sokkal fontosabbnak tartja a pontszerzést. A második szakaszon ennek ellenére elkövetett egy hibát, nekiment egy partoldalnak, ami után lecsúszott a fűre. A finn az eset során húsz másodpercet vesztett, ennek köszönhetően fél percre távolodott el Ostbergtől. Latvalának annyiban szerencséje volt, hogy az őt üldöző Dani Sordo sem úszta meg, a Hyundai pilótája túlcsúszott egy hajtűkanyar bejáratánál, így maradt a negyedik pozícióban a nap közbeni szervizpark előtt. Az ötödik helyet továbbra is Elfyn Evans foglalta el ekkor, miután az M-Sport beadványát, amiben a csapat időjóváírást kért versenyzőjének, mivel az előző napon a defekt miatt poroszkáló Thierry Neuville hátráltatta a pályán, nem fogadta el a versenyfelügyelőség.

A délelőtti szakaszgyőzelmeken a Volkswagen versenybe visszaálló pilótái, Sebastien Ogier és Andreas Mikkelsen osztoztak. A nagy por miatt – Meeke is ezt jegyezte meg egyébként hibázása okaként, Ogier pedig kilátásba helyezte a reggeli gyorsasági után, hogy nem folytatja – a szervezők úgy döntöttek, hogy három percre emelik a rajtoltatási időközöket a második gyorsaságitól kezdődően.

A délutáni első szakasz ismét drámákat hozott. Ogier Polójában elromlott a szervó, míg a szintén a Rally 2 szabály szerint visszaálló Hayden Paddon balesetet szenvedett. A szervezők kénytelenek voltak megszakítani, majd törölni ezt a gyorsaságit, mivel több néző is megsérült az eset során.

Meeke-nek nem alakult zökkenőmentesen a délután, előbb az első szakaszra tartva vesztegelt hosszú perceken keresztül, miközben a DS 3 hátulján folytatott ellenőrzéseket, majd az utolsó szakaszon villant fel egy visszajelző egy vízátfolyás után. A pilóta leállította, majd újraindította a motort, ami aztán hibátlanul üzemelt. Meeke csupán pár másodpercet vesztett ezzel, előnyét azonban valamelyest mégis növelni tudta, mert Ostberg lelassult a betegsége miatt.

Az utolsó napot a citroeneseket egy perc hátránnyal követő Latvala várhatja a képzeletbeli dobogó alsó fokáról, a finn mögött Elfyn Evans, Thierry Neuville és Martin Prokop következik. A szombati versenynap nagy vesztese Sordo lett, a Hyundai pilótája az utolsó gyorsaságin félre kellett, hogy álljon, feltételezhetően némi víz került az i20 WRC hengereibe. Sordo a tízperces büntetés ellenére csupán három helyet csúszott vissza, hetedikként várhatja a folytatást.

A WRC 2 élmezőnye sem úszta meg problémák nélkül. A kategóriát vezető, mellesleg az abszolút értékelés kilencedik helyén álló Abdulaziz Al-Kuwari reggel egy követ talált el, a második pozíciót elfoglaló Diego Dominguez lecsúszott egyszer az útról, Jari Ketomaa pedig kormányszervó gondokkal küszködött, volt egy defektje, majd meg is forgott. Yuriy Protasov nyerte a WRC 2 összes szombati szakaszát, az ukrán azonban tizenöt perces büntetést kapott, mivel az előző napon, miután kiszakadt a futóműve, három keréken tett meg néhány kilométert a szervizparkba menet, ez pedig ellenkezik a szabályokkal.

 

Eredmények a 2. nap után:

1. Kris Meeke Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC 3h 14m 51.7s
2. Mads Ostberg Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +38.6s
3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport Polo R WRC +1m 03.7s
4. Elfyn Evans M-Sport WRT Ford Fiesta RS WRC +2m 24.6s
5. Thierry Neuville Hyundai Motorsport i20 WRC +4m 51s
6. Martin Prokop Jipocar Czech National Team Ford Fiesta RS WRC +5m 39s
7. Dani Sordo Hyundai Motorsport i20 WRC +8m 14.9s
8. Khalid Al Qassimi Citroen Total Abu Dhabi WRT DS 3 WRC +10m 334.3s
9. Abdulaziz Al-Kuwari Ford Fiesta RRC +14m 14.6s
10. Diego Dominguez Ford Fiesta R5 +17m 10s

 

Andrew

 

2015. április 26.